Administraţia Biden a decis să aloce aproape 9 miliarde de dolari pentru a creşte împrumuturile, în special pentru companiile deţinute de persoane provenite din rândul minorităţilor şi care au fost cel mai greu afectate de criză, a anunţat marţi Trezoreria, relatează AFP.

Concret, Trezoreria va investi peste 8,7 miliarde de dolari în instituţii financiare comunitare pentru a acorda împrumuturi comunităţilor care au fost ”afectate în mod disproporţionat de pandemia de COVID-19”, se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Consumatorii cu venituri mici din comunităţile defavorizate, cum ar fi zonele rurale, vor beneficia de această măsură, a precizat sursa citată.

Reducerea inegalităților, principalul pilon al politicii Administrației Biden

Administraţia Biden a făcut din reducerea inegalităţilor în Statele Unite unul dintre principalii piloni ai politicii sale.

”Ştim că comunităţile cele mai afectate de COVID-19 au fost adesea ale minorităţilor, iar Trezoreria pune în aplicare legea ajutoarelor de urgenţă din motive de echitate”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit comunicatului.

”Astăzi vedem un rezultat al acestor eforturi: Trezoreria, prin programul de investiţii în capital de urgenţă, injectează aproape 9 miliarde de dolari în instituţiile financiare de dezvoltare comunitară şi instituţiile de depozit ale minorităţilor”, precizat responsabilul american.

Statele cu cel mai mare număr de instituţii care beneficiază de aceste investiţii sunt Mississippi, Louisiana, Carolina de Nord, California şi Texas.

SUA ar putea fi lovite de o criză financiară fără precedent

Un sondaj realizat în SUA arată că una dintre cele mai mari puteri ale lumii ar urma să fie lovită de o criză financiară fără precedent, în contextul în care creșterea prețurilor o depășește pe cea a salariilor.

Un sondaj realizat în noiembrie de Rezerva Federală din New York și publicat în cursul zilei de luni arată îngrijorările care s-au abătut asupra SUA. Conform rezultatelor, americanii se așteaptă la o accelerare a inflaţiei pe termen scurt, în timp ce aşteptările privind creşterea salariilor sunt mai mici, sugerând că aceştia consideră că creşterile de preţuri vor fi mai mari decât cele ale salariilor, transmite Reuters.

Preţurile alimentelor şi ale altor bunuri cresc în cel mai rapid ritm din 1982

Îngrijorările americanilor sunt destul de clare, în contextul în care potrivit datelor publicate de Departamentul Muncii săptămâna trecută, preţurile alimentelor şi ale altor bunuri cresc în cel mai rapid ritm din 1982. Totodată, sursa citată avertizeaă că această creștere provoacă dificultăţi politice pentru administraţia preşedintelui Joe Biden, cimentând aşteptările ca Rezerva Federală (Fed) să majoreze ratele dobânzilor anul viitor.

În ceea ce privește creștere inflației, aceasta este cauzată parţial de întreruperile lanţului de aprovizionare legate de pandemie şi de schimbările cererii, erodează, de asemenea, câştigurile salariale, iar unii consumatori se aşteaptă ca această situaţie să se agraveze pe termen scurt, potrivit sondajului Fed din New York.

De asemenea, în timp ce aşteptările privind inflaţia pe termen scurt au crescut, aşteptările privind câştigurile pentru anul următor s-au redus în noiembrie. Astfel, consumatorii se așteaptă ca doar într-un singur an, inflaţia să atingă o medie de 6,0%, în creştere faţă de aşteptarea de 5,7% în octombrie.

Referitor la așteptările americanilor pentru creşterea câştigurilor în anul următor, acestea au scăzut la 2,8% în noiembrie, de la 3,0% în luna precedentă. Acest lucru ar lăsa inflaţia să să fie cu 3,2 puncte procentuale mai mare decât câştigurile într-un an, cel mai mare decalaj înregistrat de la lansarea sondajului, în 2013.

Pe de altă parte, aşteptările medii pentru ceea ce ar putea fi inflaţia în trei ani au scăzut la 4,0% de la 4,2%, prima scădere din iunie şi doar a doua scădere din octombrie 2020. De menționat este faptul că și incertitudinea cu privire la cum ar putea arăta inflaţia viitoare a crescut la noi maxime în sondajul realizat de Fed din New York.