Folosirea ”armelor fantomă” în SUA, adică pistoale artizanale şi care nu au un număr de serie prin care să poată fi identificate, a crescut cu circa 400% faţă de anul 2016, astfel că guvernul american încearcă să lanseze o iniţiativă naţională pentru a preveni utilizarea unor asemenea arme, relatează agenţia EFE.

Administrația Biden a pregătit o serie de măsuri

”Armele de producţie privată, cunoscute şi ca ‘arme fantomă’, au contribuit la înmulţirea rapidă a crimelor”, a avertizat un responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden, care joi vine la New York pentru a atrage atenţia asupra creşterii violenţei armate în acest oraş în ultimii ani.

Între 1 ianuarie 2016 şi 31 decembrie 2020 au fost confiscate în SUA în total 23.906 de ”arme fantomă”, dintre care 325 au fost folosite pentru omucideri sau tentative de omor.

Prin urmare, administraţia preşedintelui Biden a prezentat o serie de măsuri menite să combată acest fenomen, printre care şi crearea unui organism naţional alcătuit din procurori şi dedicat exclusiv instrumentării dosarelor de crime comise cu astfel de arme.

Dar acesta nu este singurul plan prin care preşedintele doreşte să reducă violenţa armată care a costat în SUA circa 21.000 de vieţi numai în anul 2021. Administraţia de la Washington a conceput o iniţiativă de consolidare a poliţiei în oraşe şi de încurajare a activităţilor extraşcolare, astfel încât adolescenţii să fie ocupaţi mai mult cu alte activităţi decât cele infracţionale, precum şi de creare a unor oportunităţi economice în cartierele cele mai periculoase.

Inițiativa așteaptă aprobarea în Congres

Această iniţiativă, care mai trebuie aprobată şi de Congres, va dedica 300 de milioane de dolari programelor poliţiei de angajare de personal contractual şi 200 de milioane pentru programele comunitare de reducere a violenţei.

Președintele Biden este de așteptat să abordeze noul efort împotriva armelor fantomă atunci când el și procurorul general al New York-ului, Merrick Garland se vor întâlni cu primarul Eric Adams și guvernatorul Kathy Hochul, în cursul zilei de joi.

Planul prevede, printre altele, acordarea unei priorități în ceea ce privește aducerea în fața justiției federale a persoanelor care folosesc arme fantomă, precum și a celor care vând sau transferă arme folosite în crime violente.