Pe vremea când era vicepreședinte, Biden rar era văzut la Casa Albă fără o copie cu „informările zilnice către președinte”. Iar ca membru al Comitetului pentru informații al Senatului, Biden a ajuns să recunoască comunitatea de informații ca fiind indispensabilă securității naționale americane.
Din 20 ianuarie, Biden va trebui să restabilească integritatea acestor agenții și să valorifice energia și capacitatea profesioniștilor din Intelligence pentru a se asigura că Statele Unite sunt concentrate și au resurse corespunzătoare pentru a face față amenințărilor actuale și emergente, în special celor reprezentate de tehnologia chineză.
Dar misiunea lui Biden de a ridica comunitatea de informații deasupra conflictului partizan care domină America în țară va fi una dificilă.
Președintele Trump a demoralizat comunitatea de informații și a transformat-o într-o armă politică, reducând agențiile de informații la servicii de relații publice, prin răstălmăcirea analizelor obiective de către o parte a mașinăriei sale de campanie. Trump i-a comparat pe oficialii serviciilor de informații cu naziștii, a instalat șefi ai spionajului doar pe meritul loialității, a împiedicat serviciul de informații să ajungă la Congres și la oameni și a publicat selectiv informații pentru a-și promova politicile.
Astfel, factorii de decizie politică au fost lăsați nepregătiți în a anticipa și a răspunde la amenințări.
Pentru a izola comunitatea de informații de partizanatul politic, Biden ar trebui să desemneze veterani ai securității naționale, nume de încredere și familiare. De exemplu, l-ar putea numi pe Christopher Wray la FBI, la cererea bărbaților și femeilor din acea agenție. Sau ar putea propune pe cineva ca Sue Gordon sau Michael Morrel să conducă CIA.
De asemenea, Biden va trebui să identifice și să tragă la răspundere pe acei șefi din servicii care au sprijinit și au fost complici în politizarea informațiilor sub președintele Trump, să crească independența inspectorilor generali și să consolideze protecția denunțătorilor.
Deși China nu e singura amenințare la adresa securității naționale, ea este cea mai mare și va fi cea mai durabilă. Biden va trebui să realinieze resursele comunității de informații pentru a recruta și a investi în persoanele, abilitățile și tehnologiile necesare pentru a face față provocării. Va fi necesar un efort asemănător Proiectului Manhattan pentru a se asigura că Statele Unite nu vor rămâne în urmă în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor emergente care vor dicta viitorul geopoliticii.