Reporter: Alegerile americane au fost câștigate de democratul Joe Biden. În ce direcție ar putea evolua economia de dincolo de Ocean?

Farkas Bársony: În centrul obiectivelor care reprezintă o provocare pentru noul președinte al SUA se află consolidarea clasei de mijloc prin crearea de noi locuri de muncă și prin extinderea ofertei pentru forța de muncă. Biden susține și asigurarea salariului minim pe economie de 15 USD pe oră, astfel că va modifica probabil facilitățile fiscale de care au beneficiat marile intreprinderi și cei bogați. Referitor la politica de migrație se poate spune că în centrul acestei politici se află dezvoltarea competitivității a economiei americane și sprijinirea atragerii forței de muncă cu înaltă calificare.

Reporter: Ce înseamnă alegerea noului președinte pentru relațiile comerciale ale Americii?

Farkas Bársony: Deja știm că printre prioritățile lui Joe Biden se află relansarea economiei americane, care s-a prăbușit, însă mai avem de așteptat până la prezentarea detaliilor și a programului său referitor la economie. Astfel, nu cunoaștem exact, deocamdată, ce efect va avea politica celui de-al 46-lea președinte al SUA asupra relațiilor comerciale ale țării.

Reporter: În ultimii ani, în politica externă a SUA s-a pus un accent impotant asupra conflictelor care au avut loc cu marile puteri economice ale lumii. Cum se raportează noua conducere față de această chestiune, are intenția să reglementeze eventual relațiile cu țările în cauză?

Farkas Bársony: Biden și echipa sa trebuie să analizeze cu atenție dacă războiul vamal reprezintă un instrument corespunzător pentru apărarea intereselor economice ale Americii. Din anumite considerente lupta de până acum a avut un impact în direcția opusă, deoarece creșterea prețurilor a avut un efect negativ major asupra consumatorilor americani. În politica comercială americană va rămâne, cu siguranță, linia dură față de China, considerată responsabilă de criza industrială.

Reporter: Care este situația față de Europa, în condițiile în care Trump a declarat război și împotriva Uniunii Europene?

Farkas Bársony: Chiar înainte de a auzi ceva concret în aceste zile din partea Americii,  Europa a semnalat deja, la diferite niveluri ale UE, că este gata pentru o colaborare mai strânsă. Ba mai mult, ar fi dispusă să așeze pe noi fundamente această cooperare, deoarece este angajată față de un parteneriat transatlantic puternic.

Reporter: Cum se va raporta noua conducere politică față de Ungaria?

Farkas Bársony: Cred că și în următoarea perioadă va continua cooperarea economică între SUA și Ungaria, independent de relațiile politice care, eventual, vor fi mai puțin prietenoase. În mod cert, nu se vor opri investițiile realizate în Ungaria de marile companii de dincolo de Ocean, astfel America ar putea fi în continuare unul din cei mai importanți investitori străini pentru țara noastră. În privința relațiilor comerciale, ar merita dezvoltarea acestora, deoarece se pare că în prezent nivelul exporturilor Ungariei în SUA stagnează, a spus oficialul, conform nepszava.hu