Noua administraţie de la Washington, condusă de Joe Biden, nu a stat prea mult pe gând şi a început să ia decizii ferme ce contrastează cu indecizia sau cu măsurile luate în trecut de Donald Trump. Dosarul Libia este acum pe masa preşedintelui american, iar Biden a transmis un mesaj ferm Rusiei şi Turciei, notează Tribune de Genève.
Statele Unite au solicitat joi Turciei și Rusiei ”să înceapă imediat retragerea trupelor lor” din Libia, inclusiv a militarilor și mercenarilor, într-o declarație fermă a noii administrații democrate a lui Joe Biden, care dorește să întoarcă pagina politicii predecesorului său, Donald Trump.
«Încetarea tuturor intervențiilor militare în Libia»
„Solicităm Turciei și Rusiei ca, în conformitate cu acordul de încetare a focului din luna octombrie 2020, să înceapă imediat retragerea forțelor din țară, inclusiv a mercenarilor străini și a paramilitarilor pe care i-au recrutat, finanțat, desfășurat și susținut în Libia”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Richard Mills.
„Facem apel la toate părțile externe, inclusiv Rusia, Turcia și Emiratele Arabe Unite, să respecte suveranitatea libiană și să înceteze imediat orice intervenție militară în Libia”, a insistat diplomatul american în timpul unei conferințe video a Consiliului de Securitate dedicată acestei țări, potrivit Tribune de Genève.
Această poziție clară contrastează cu indecizia care a caracterizat politica SUA față de Libia în ultimii ani, coroborată cu dezangajarea Washingtonului în regiune. Donald Trump părea la un moment dat să-l susțină pe omul forte din estul Libiei, mareșalul Khalifa Haftar, în detrimentul Guvernului Unității Naționale (GNA), recunoscut de ONU și având sediul la Tripoli.
În decembrie, Organizația Națiunilor Unite a estimat numărul de mercenari și personal militar străin dislocat în ambele tabere (rivale) la aproximativ 20.000. ONU a identificat, de asemenea, 10 baze militare ocupate total sau parțial de forțe străine.
Termenul de 23 ianuarie nu a fost respectat
În baza unui acord de încetare a focului încheiat între beligeranți pe data de 23 octombrie, trupele străine și mercenarii urmau să părăsească Libia în termen de trei luni. Termenul limită de 23 ianuarie a trecut fără niciun semn al retragerii mercenarilor din Libia.
Mareșalul Haftar este susținut de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia, în special prin intermediul mercenarilor din grupul privat Wagner, despre care se știe că este apropiat de regimul lui Vladimir Putin, în timp ce GNA este susținut militar de către Turcia și rebelii sirieni care au fost transferați din Siria către Libia, potrivit ONU.
Desfășurarea de forțe militare turcești în Libia, inclusiv cu drone, a fost efectuată în baza unui acord militar semnat cu GNA, pe care parlamentul turc l-a prelungit pe 22 decembrie pentru încă 18 luni.
Rusia a negat întotdeauna că ar fi jucat un rol în prezența mercenarilor ruși în Libia.
Rusia afirmă că a susținut soluționarea pașnică a crizei
În timpul videoconferinței Consiliului de Securitate, o mare majoritate a membrilor săi, inclusiv India, Regatul Unit, Franța și China, au cerut la rândul lor retragerea trupelor străine din Libia și respectarea embargoului asupra armelor impus țării din 2011.
Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, nu a menționat în discursul său prezența forțelor străine în țară. Reamintind „agresiunea occidentală” din Libia din 2011, care a dus la căderea dictatorului libian Muammar Gaddafi, diplomatul rus s-a limitat să sublinieze că Rusia „a susținut întotdeauna soluționarea pașnică a crizei libiene, prin intermediul politicii și diplomației”.
Potrivit ONU, embargoul asupra exportului de arme către Libia continuă să fie încălcat. În ciuda acestor încălcări, acordul de încetare a focului este respectat, a declarat joi consilierului de securitate Stephanie Williams, reprezentantul ONU ad interim în regiune.
Discuțiile politice între partidele libiene care s-au angajat să organizeze alegeri pe 24 decembrie urmează să fie reluate în următoarele zile la Geneva, sub auspiciile ONU.