Cu 20 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice, Londra pune la punct ultimele detalii pentru a-și primi pe de-o parte sportivii, pe de alta turiștii. Va lua însă capitala britanică aurul la încasări?
La Londra, trăiesc aproape opt milioane de persoane, ceea ce face din capitala Marii Britanii cel mai mare oraș din Europa de Vest. În mai puțin de o lună, acest număr va crește semnificativ, pentru că peste un milion de persoane sunt așteptate în orașul de pe malul Tamisei cu ocazia Jocurilor Olimpice.
„Nu mă pot gândi la un loc mai bun decât Londra pentru un eveniment care unește lumea. Nu există oraș care să se compare cu acesta“, a declarat fostul președinte sud-african Nelson Mandela, când acest oraș a fost ales pentru a treia oară în istorie să găzduiască Olimpiada (edițiile precedente au fost în 1908 și 1948). Și într-adevăr, puține sunt locurile din lume care își permite să organizeze un astfel de eveniment, atât din punctul de vedere al infrastructurii, al resurselor umane, cât și al diversității culturale.
Pe britanici, organizarea Jocurilor Olimpice îi costă 11,5 miliarde de euro, însă se estimează că Olimpiada va asigura venituri de 12,5 miliarde de euro. S-au vândut aproximativ nouă milioane de bilete, prețurile acestora variind între 20 de lire pentru un loc standard și circa 2.500 de lire pentru cele mai scumpe locuri disponibile la ceremonia de deschidere.
De la prima ediție până la cea de anul acesta, amploarea evenimentului s-a triplat. În 1908 au avut loc 110 evenimente sportive, în timp ce în 2012 vor avea loc 302. Medaliile vor cântări 400 de grame, vor avea o grosime de șapte milimetri și un diametru de 85 de milimetri, fiind cele mai mari oferite vreodată atleților la o ediție a Olimpiadei.
În vizită la Londra
Pentru cine nu a ajuns încă în capitala Marii Britanii, Jocurile Olimpice ar putea fi un motiv foarte bun de a o vizita. Cu două condiții. Prima ar fi rezistența la aglomerație. În general, Londra este un oraș extrem de aglomerat, un adevărat furnicar la primele ore ale dimineții și după-amiază, după ce londonezii se întorc de la muncă. Să nu vă mire cozile până în stradă la intrarea în gurile de metrou, sau celebrele „double-deckers“ pline până la refuz. Cu atât mai mult când în această perioadă este așteptat un trafic mare de turiști. O estimare a organizatorilor arată că 600.000 de bagaje vor trece prin filtrul aeroportului Heathrow în perioada Jocurilor, din care 203.000 pe 13 august, cea mai aglomerată zi. Adică cu 35% mai mult decât într-o zi normală.
O a doua condiție este bugetul. Londra este unul dintre cele mai scumpe orașe ale lumii atât la capitolul cazare, cât și la transport. Cu ocazia Jocurilor Olimpice, sunt disponibile pentru turiști peste 50.000 de camere de hotel, dar tarifele sunt cu cel puțin 30% mai mari față de cele practicate în mod normal. Se pare că aceste „mici“ inconveniente nu i-a deranjat totuși pe unii dintre români. „Avem o creștere de peste 15% a numărului de pasageri pentru lunile iulie-august, aferente Jocurilor Olimpice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când, oricum, am înregistrat o creștere importantă pe România“, spune Emil Delibashev, country manager British Airways pe zona Balacanilor, menționând că, în medie, gradul de ocupare al aeronavelor depășește 70%.
Ce lasă în urmă JO
Stadionul olimpic are o înălțime de 53 de metri, cu 3 metri mai înalt decât celebra coloană a lui Nelson, din Trafalgar Square. Parcul olimpic va deveni unul dintre cele mai mari parcuri urbane create în Europa în ultimii 150 de ani. Construcția infrastructurii acestuia a însemnat o investiție de 1,3 miliarde de lire sterline.
Cât costă vacanţa la Londra
Cine nu și-a rezervat încă sejurul pentru Olimpiadă mai are timp să se ocupe de rezervări. Cel mai ieftin bilet de avion este circa 150 de euro (Wizz Air), iar cazarea pentru cinci zile, în iulie, costă cel puțin 500 de euro.
41.000 de firme au avut diverse contracte de furnizare pentru Jocurile Olimpice, din care 7.000 au obținut contracte directe cu organizatorii.
2.000 de kilometri de cabluri electrice vor fi folosite pentru Olimpiadă. Lungimea desfășurată a acestora ar putea acoperi distanța de la București la Zürich.
150.000 de persoane au fost angajate în organizarea JO de anul acesta. Dintre acestea, 70.000 sunt voluntari.