Miercuri, Arabia Saudită și OPEC au respins cererile președintelui Biden și au anunțat că vor reduce producția cu până la 2 milioane de barili de petrol pe zi, suficient pentru ca prețurile petrolului și gazelor să crească din nou, chiar înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, din SUA, arată o analiză publicată de The Independent.

Conform The Independent, indiferent dacă mișcarea este un atac politic intenționat asupra lui Biden sau nu, decizia OPEC demonstrează limitele strategiei Casei Albe de a încerca să se poarte cu mănuși cu producătorii de petrol și gaze, în timp ce aceștia cresc prețurile în întreaga lume. Nici vorbele dulci, nici zăngănitul armelor nu vor convinge Big Oil să renunțe la profituri, după perturbările cauzate de războiul din Ucraina.

În schimb, Casa Albă și Congresul ar trebui să ia măsuri concrete pentru a ajuta familiile din SUA prin adoptarea unui impozit pe profit excepțional pentru companiile petroliere.

Big Oil bagă mâna până la cot în portofelul oamenilor obișnuiți

O taxă excepțională pe profit ar lua un procent din profiturile obscen de mari obținute de Big Oil și care vor crește cu cea mai recentă mișcare a OPEC. O astfel de taxă ar trimite banii direct în buzunarele consumatorilor americani pentru a-i ajuta să compenseze prețul ridicat al petrolului și gazelor.

Companii petroliere precum Exxon, Chevron, Shell și BP au realizat deja profituri de 100 de miliarde de dolari în acest an. În loc să renunțe la acele profituri pentru a menține prețurile scăzute, sau cel puțin să-și investească câștigurile în soluții climatice care scad dependența de combustibilii fosili, Big Oil folosește acești bani pentru a-și recompensa directorii generali și acționarii bogați, cu zeci de miliarde în răscumpărări de acțiuni.

Cu alte cuvinte, bagă mâna până la cot în portofelul oamenilor obișnuiți și aduc banii în propriile buzunare. O taxă excepțională pe profit ar inversa această conductă de câștig.

O taxă excepțională a fost deja instituită în câteva țări europene

Ideea se bucură de un sprijin din ce în ce mai mare în SUA și în întreaga lume. O taxă excepțională a fost deja instituită în câteva țări europene. Săptămâna trecută, miniștrii Energiei din UE au adoptat ideea. Secretarul general al Națiunilor Unite a declarat, recent, că a venit timpul ca „marii poluatorii să fie făcuți să plătească” și a cerut țărilor dezvoltate să „impoziteze profiturile extraordinare ale companiilor de combustibili fosili”. Chiar și CEO-ul companiei Shell a spus că o taxă pe firmele de petrol și gaze este „inevitabilă”.

În SUA, zeci de membri ai Congresului, inclusiv liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și-au dat OK-ul pentru impunerea unei taxe excepționale pe profit. În timp ce președintele Biden nu a susținut, încă, în mod oficial introducerea unei astfel de taxe, retorica sa pare să confirme că are de gând să o facă la un moment dat.

Explicația că ”Putin e de vină” nu-i va ajuta pe democrați

O taxă excepțională pe Big Oil ar fi o strategie politică de succes. Înaintea alegerilor, democrații au nevoie de un mesaj mai clar cu privire la creșterea prețului gazelor, iar explicația că ”Putin e de vină pentru asta nu-i va ajuta”. În schimb, ar trebui să arate cu degetul direct către șefii Big Oil, care câștigă miliarde de dolari, și să ceară o taxă specială pe profit pentru a ajuta familiile americane.

87 % dintre alegătorii din SUA vor ca Congresul să oprească profitul Big Oil și 80% susțin un impozit pe profit excepțional.

Și nu este surprinzător faptul că unii candidați pentru Senat, cum ar fi guvernatorul John Fetterman, din Pennsylvania, cer urmărirea penală a unor șefi de corporații care fac bani din petrol: ei știu că acesta este mesajul pe care alegătorii vor să-l audă.

Ca răspuns la anunțul OPEC, republicanii au reluat aceeași placă cu „drill, baby, drill”. Adevărul este că orice încercare de „independență energetică” a SUA bazată pe combustibili fosili este doar un miraj. A fora mai mult în SUA nu-i va scuti pe americani de creșterea prețurilor globale și nici de lăcomia Big Oil.