Se împlinesc 10 ani de la introducerea pensiilor private obligatorii în România. Pilonul II, așa cum este cunoscut publicului, a avut parte în acest an de cea mai mare dezbatere de la înființare și până în prezent, ca urmare a mesajelor politicienilor din ultimele luni referitoare la sustenabilitatea și desființarea Pilonului 2.
Conform datelor prezentate astăzi de Iulian Postolache, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în ultimii 10 ani, 7 milioane de români au aderat la pilonul II de pensii, activele nete ajungând la 38,16 miliarde de lei.
Potrivit datelor centralizate de APAPR, contribuția medie la pilonul II este de 4362 de lei, iar câștigul net la zi al participantului este de 1.054 de lei.
Premierul Mihai Tudose a anunțat la câteva zile de la învestitură că Pilonul II de pensii nu se desființează, după ce ministrul finanțelor Ionuț Mișa a făcut o declarație nefericită referitoare la desființarea sistemului de pensii private obligatorii.
Totuși, premierul a menționat că ministrul Muncii va realiza o analiză asupra gestionării acestor bani acumulați de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii.
”Ceea ce face doamna ministru (al Muncii — n.r.) este o analiză asupra gestionării acestor bani. Să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru şi apoi noi toţi cum e gestionat acest fond, ce se întâmplă cu acei bani, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice”, a spus prim-ministrul României în luna iulie.
Așa cum se poate observa și din imaginea de mai jos, comisioanele percepute de cele 7 fonduri în cei 10 ani reprezintă sub 5% din contribuție brută medie. Conform datelor prezentate de președintele APAPR, comisionul total încasat de administrator este de 213 lei, în timp ce câștigul net la zi al participantului este de 1054,2 lei, ceea ce înseamnă un beneficiu de circa 25%.
Vești îngrijorătoare
Iulian Postolache a menționat că dinamica fenomenelor demografice impune sisteme alternative sistemului de pensii pilonul I, având în vedere numărul mare de pensionari, care în continuare va crește, comparativ cu scăderea persoanelor active.
Dacă în prezent o persoană activă susține 1,35 pensionari, în anul 2042 o persoană activă va ajunge să susțină 2,5 pensionari. “Asta înseamnă o împovărare fiscală mult mai mare pentru persoanele care vor fi active în câmpul muncii în anii următori”, a spus Postolache.