România a contribuit cu o sumă mai mare de bani la bugetul Comunităţii Europene decât a reuşit să încaseze din fondurile postaderare. Datele oferite de Comisia Europeană arată că, în ultimii doi ani, balanţa a înclinat în defavoarea noastră. În timp ce Bucureştiul prezenta accesarea fondurilor UE ca o mare reuşită, la Bruxelles s-a tras linie şi s-a făcut adunarea. Cristina Arigho, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), a declarat pentru Capital că România a pri
România a contribuit cu o sumă mai mare de bani la bugetul Comunităţii Europene decât a reuşit să încaseze din fondurile postaderare. Datele oferite de Comisia Europeană arată că, în ultimii doi ani, balanţa a înclinat în defavoarea noastră.
În timp ce Bucureştiul prezenta accesarea fondurilor UE ca o mare reuşită, la Bruxelles s-a tras linie şi s-a făcut adunarea. Cristina Arigho, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), a declarat pentru Capital că România a primit, în 2007, fonduri în valoare de 1,6 miliarde de euro, din care 789,1 milioane reprezintă fonduri de preaderare. Adică, în 2007, România a plătit la bugetul UE 1,17 miliarde de euro şi a primit doar 810,9 milioane de euro din fondurile postaderare. Situaţia se repetă şi în 2008, când am primit 561 de milioane de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală, conform lui Michael Mann, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Boel. La această sumă se adaugă 635 de milioane de euro, plăţi făcute prin intermediul instrumentelor structurale. Concret, am încasat 1,2 miliarde de euro şi am plătit 1,33 miliarde. Bilanţul arată ceva mai bine doar dacă se includ şi fondurile de preaderare.
O parte din informaţii ne-au fost confirmate de autorităţile de la Bucureşti. Astfel, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Octavian Alic, spune că agenţia a efectuat plăţi în valoare totală de 157,8 milioane de euro, pentru proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, din care finanţarea UE este de 127 de milioane de euro, iar cofinanţarea de la bugetul de stat este de 30,6 milioane de euro.
De menţionat că fondurile alocate României pentru agricultură şi dezvoltare rurală în 2007 au fost de circa 742 de milioane de euro, iar în 2008, de aproximativ un miliard de euro. Cu alte cuvinte, APDRP a efectuat, până în prezent, plăţi care reprezintă doar 7,3% din valoarea fondurilor alocate de UE, pentru intervalul 2007-2008.
Ministerul Finanţelor, care înaintează cererile de plată şi primeşte de la CE sumele aferente Fondurilor Structurale şi de Coeziune, nu ne-a putut răspunde până la închiderea ediţiei, după o săptămână de la solicitarea trimisă de Capital, câţi bani a încasat România prin intermediul instrumentelor structurale.
De unde vin banii?
Bugetul UE este finanţat printr-un sistem de “resurse proprii“, cum ar fi: contribuţia statelor membre (63%), parte din taxele pe valoarea adăugată naţionale (16%), drepturile vamale percepute pentru importuri (14%) şi alte venituri – bani rămaşi din anii anteriori, impozite pe salariile funcţionarilor europeni etc. (7%).
530 mil. de euro reprezintă diferenţa dintre cât a plătit România la bugetul UE şi cât a încasat din fondurile postaderare, în perioada 2007-2008