Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunțat, sâmbătă, că bilanțul deceselor înregistrate în Turcia după cutremurele devastatoare din 6 februarie a ajuns la 45.968.
Bilanțul deceselor din Turcia după cutremurele din 6 februarie a ajuns la 45.968. Dintre cei decedați în Turcia, 4.267 erau sirieni.
Cutremurele cu magnitudine 7.7 şi 7.6 din data de 6 februarie au devastat 11 provincii din Turcia: Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye și Şanliurfa. Au fost afectați peste 13 milioane de oameni. Cele două cutremure au avut peste 13.000 de replici.
OMS sare în ajutorul Turciei
În urmă cu câteva zile, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că organizația sa va sprijini Turcia în acțiunile de răspuns la cutremurele masive care au avut loc. El a menționat că Turcia „face tot posibilul”, dar are nevoie în continuare de ajutor internațional pentru a veni în sprijinul victimelor cutremurului. Totodată, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că amploarea distrugerilor este „într-adevăr masivă” pentru istoria modernă.
Seismele masive care au lovit sud-estul Turciei și țara vecină Siria în ultimele trei săptămâni au provocat rănirea a peste 108.000 de persoane în Turcia, unde milioane de oameni au fost nevoite să locuiască în corturi sau să se mute în alte orașe. Autoritatea pentru managementul situațiilor de urgență și a dezastrelor (AFAD) a anunțat că cea mai recentă replică seismică substanțială, cu o magnitudine de 5,6, s-a produs luni, provocând moartea a două persoane și rănirea a 140.
Seismele s-au produs înainte de alegerile prezidențiale
Președintele turc Tayyip Erdogan și-a luat angajamentul să reconstruiască locuințele într-un interval de un an, dar vor mai trece multe luni înainte ca miile de sinistrați să poată părăsi corturile sau containerele sau să renunțe la cozile zilnice pentru alimente și să se poată muta în locuințe permanente, un pas esențial pentru câștigarea sentimentului de normalitate și siguranță pe care l-au pierdut.
Seismele s-au produs cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, programate pentru iunie, care reprezintă cea mai mare provocare politică pentru Erdogan în cele două decenii de când se află la putere.
O serie de nereguli au ieșit la iveală
De altfel, tot mai multe nereguli încep să iasă la iveală după valul de cutremure devastatoare care au lovit Turcia la începutul lunii februarie. Înainte de prăbușire, o clădire mare din Turcia a beneficiat de amnistia zonală dată de Erdogan.
Așa s-a aflat că Trend Garden Residence, o clădire de apartamente cu servicii de lux din orașul turc Malatya, fusese remodelată extensiv fără autorizațiile necesare. Ea a fost înregistrată ulterior datorită unei amnistii zonale din 2018 promulgată de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.