Bilanț DNA 2023. Alina Gorghiu cere procurorilor DNA performanță în anul 2024
Bilanț DNA 2023. Alina Gorghiu, ministrul Justiției, i-a îndemnat pe procurorii de la DNA să demonstreze excelență în activitatea lor pe tot parcursul anului 2024. Ea subliniat importanța obținerii soluțiilor definitive în instanță pentru dosarele gestionate.
Ministrul a anunțat un an electoral care va fi plin de provocări. În acest context, Gorghiu cere procurorilor să gestioneze evenimentele ca o „instituție de elită”.
Totodată, ea îi îndeamnă să treacă cu vederea zgomotul de fond și să pună accent pe calitate, nu neapărat pe cantitate.
„Suntem la începutul unui an important pentru societatea noastră. Un an care va fi marcat de toate tipurile de alegeri posibile. Cu multe provocări! Îmi doresc să gestionați anul 2024 ca o instituție de elită, să ignorați zgomotul de fond.
Nu vă cer să vă faceți doar datoria, ci vă rog, nu atât ca ministru, ci mai ales ca participant activ la viața Cetății, să faceți performanță. Performanța nu are la bază neapărat criteriul cantitativ.
În realizarea obiectivelor voastre, e important să urmăriți calitatea dosarelor, confirmată de soluțiile obținute în instanță”, a spus Alina Gorghiu.
Gorghiu cere recuperarea prejudiciilor din dosare
Ministrul Justiției a accentuat că recuperarea prejudiciilor din dosare este esențială pentru consolidarea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.
Alina Gorghiu a remarcat că în peste jumătate dintre dosarele DNA, procurorii s-au asigurat de recuperarea prejudiciilor.
„De câte ori ați auzit: ”bine, l-au prins și pe ăsta, un corupt, un ticălos, face câțiva ani de pușcărie, dar știe că rămâne cu banii furați!” Ăsta e sentimentul comun și des întâlnit în spațiul public.
Remarc, de aceea, preocuparea procurorilor DNA pentru aplicarea de măsuri asigurătorii şi recuperarea prejudiciului infracţional; astfel în mai mult de jumătate din dosare procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii”, a declarat ea.
Ministrul îi încurajează pe procurori să continue pe acestă linie. Ea amintește că jumătate din totalitatea confiscărilor poate reveni la societate. Iată sub ce formă:
„Această evoluţie continuă a început odată cu abordarea Ministerului Justiției de încurajare a dispunerii măsurilor asigurătorii şi măsurilor de confiscare, inclusiv prin înfiinţarea ANABI şi coperarea dintre aceasta şi organele judiciare.
Vă încurajez să continuați pe linia acestor rezultate semnificative, mai ales în contextul în care jumătate din ceea ce se confiscă se poate întoarce la societate sub forma demersurilor de prevenire a criminalității, de educație juridică sau de sprijinire concretă a victimelor infracțiunilor”, a adăugat Gorghiu.