Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, la intrarea în Cercul Militar Naţional, de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
La prezentarea bilanţului DNA sunt prezenţi şi premierul Victor Ponta, şeful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor şi reprezentanţi ai ambasadelor.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că în anul 2014 au avut loc o serie de premiere de la înfiinţarea DNA, respectiv cele mai multe dosare înregistrate şi soluţionate, cele mai multe rechizitorii şi condamnări, precum şi cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi.
"Am să încep cu câteva elemente definitorii pentru 2014, an în care s-a remarcat o creştere semnificativă a eficienţei în combaterea corupţiei şi s-au înregistrat o serie de premiere de la înfiinţarea DNA: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluţionat, cele mai multe dosare soluţionate, cele mai multe rechizitorii, cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate, cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi", a afirmat Kovesi, la prezentarea bilanţului DNA pe 2014.
Ea a precizat că activitatea Direcţiei în 2014 poate fi caracterizată prin eficienţă sporită în combaterea corupţiei, investigarea unor dosare complexe şi printr-un grad înalt de diversitate a cazuisticii penale iar fundamentul acestei evoluţii pozitive l-a constituit efortul substanţial şi consecvent al angajaţilor DNA.
"Cei 86 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2014 au avut de soluţionat peste 9.100 de cauze, cel mai mare număr de dosare de la înfiinţarea DNA. În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 105 cauze, un volum impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa Direcţiei. Numărul rechizitoriilor a crescut semnificativ în anul 2014, fiind întocmite 317 rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. Datele statistice confirmă eficienţa activităţii DNA, precum şi faptul că resursele investigative sunt canalizate către cauzele cu finalitate judiciară", a susţinut procurorul-şef.
Potrivit lui Kovesi, peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în 2014 iar numărul persoanelor juridice trimise în judecată s-a dublat.
"În anul 2014 a fost urmărită exercitarea eficientă a competenţelor procurorului în faza de judecată. Activitatea judiciară a fost desfăşurată de 28 de procurori, care au participat în şedinţele de judecată la peste 10.200 cauze penale. În anul 2014, peste 1.130 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, soluţiile pronunţate de instanţe confirmând caracterul obiectiv şi profesionist al cauzelor instrumentate de DNA. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menţinut ca şi în anii anteriori la 9%, sub media europeană, dar trebuie continuată preocuparea pentru creşterea standardelor de calitate", a arătat procurorul şef al DNA.
Luni, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe Facebook că va participa la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde va sublinia din nou ”că trebuie depăşite definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi”.
”Treptat, România devine model şi inspiraţie pentru alte ţări în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Am constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucureşti a preşedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev”, a scris Klaus Iohannis, luni, pe Facebook.
”Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei”, mai afirmă Iohannis.