Potrivit bilanţului prezentat joi, 24 decembrie, de către Ministerul italian al Sănătăţii, numărul deceselor provocate de pandemia de COVID-19 în ultimele 24 de ore a fost de 505, în uşoară scădere faţă de bilanţul de miercuri, de 553 de morţi.
Miercuri, Italia devenea cea de-a cincea ţară din lume care depăşea 70.000 de decese provocate de noul coronavirus, bilanţul fiind şi cel mai ridicat din Europa.
Joi, Italia a mai depăşit un prag psihologic şi în ceea ce priveşte numărul de infectări. Cu 18.040 de noi cazuri depistate în ultimele 24 de ore, Italia a trecut de 2 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, devenind astfel a opta ţară din lume care depăşeşte această valoare. Cu o zi înainte, în peninsulă erau raportate 14.522 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Rata de reproducere a virusului a crescut pentru a doua săptămână consecutiv
Coronavirusul a câştigat din nou teren în Italia, unde un indicator cheie al pandemiei s-a înrăutăţit pentru a doua săptămână consecutiv, au anunţat joi autorităţile sanitare, notează Agerpres.
Valoarea ratei de reproducere (R), care indică rapiditatea cu care se răspândeşte virusul, a crescut la 0,9, de la 0,86, respectiv 0,82 în ultimele două săptămâni, a declarat într-un comunicat Giovanni Rezza, înalt oficial în Ministerul Sănătăţii.
Italia a reuşit să reducă răspândirea noilor infecţii odată cu adoptarea restricţiilor diferenţiate pe regiuni, la începutul lunii noiembrie, însă efectele acestora se menţin la un platou.
Rezza a precizat că ţara a înregistrat 330 de cazuri de virus la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, în scădere faţă de 375 săptămâna trecută, numind-o „o reducere minimă”. În mod ideal, cazurile ar trebui să fie sub 50 la 100.000 de locuitori, a precizat el.
“Toate acestea înseamnă că trebuie să menţinem garda sus, precum şi restricţiile care au fost luate”, a remarcat Giovanni Rezza.
Ziua de joi marchează debutul măsurilor speciale de restricţionare a deplasărilor în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, în timpul cărora italienii vor fi în mare parte izolaţi în case.