Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că Italia a înregistrat 553 de decese legate de coronavirus, în scădere faţă de 628 înregistrate în ziua anterioară. Bilanţul total se ridică astfel la peste 70.000 de morţi, indică datele oficiale.
Numărul zilnic al infecţiilor a fost mai ridicat faţă de ziua precedentă, respectiv 14.522, faţă de 13.318 cât au fost anunţate marţi.
Prima ţară occidentală lovită de virus, Italia a devenit a cincea naţiune din lume care a depăşit 70.000 de decese, cu un bilanţ total de 70.395, cel mai ridicat din Europa.
De asemenea, în Italia s-au înregistrat 1,991 de milioane de cazuri până în prezent.
Numărul de teste efectuate în ultimele 24 de ore a crescut la 175.364, de la 166.205 în ziua precedentă, a mai precizat ministerul.
Numărul de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 a fost miercuri de 24.546, în scădere cu 402 faţă de ziua precedentă. În unităţile de Terapie Intensivă au existat 216 internări, comparativ cu 201 marţi.
Numărul actual de pacienţi la Terapie Intensivă a scăzut cu 63, până la 2.624, reflectând numărul celor care au murit sau au fost externaţi, transmite Agerpres.
Autorităţile din Italia, date în judecată din cauza pandemiei
Un grup reprezentând victime din Italia ale pandemiei de COVID-19 a anunţat că va da în judecată autorităţile regionale şi naţionale, sperând să obţină despăgubiri în valoare de 100 de milioane de euro. Noi Denunceremo (Vom denunţa) a precizat într-un comunicat că va solicita o compensaţie medie de 200.000 de euro pentru 500 de persoane care şi-au pierdut apropiaţi, în pandemie.
Plângerea îi vizează pe premierul Giuseppe Conte, pe ministrul Sănătăţii Roberto Speranza şi pe preşedintele regional din Lombardia, Attilio Fontana.
Preşedintele Noi Denunceremo, Luca Fusco, a calificat acţiunea drept un „cadou de Crăciun pentru cei care ar fi trebuit să ia măsuri (împotriva pandemiei) şi nu au făcut-o”.
Potrivit grupului său, neglijenţa oficialilor a contribuit la numărul mare de decese raportate în Italia în contextul pandemiei (aproape 70.000 de decese asociate cu COVID-19, mai mult faţă de orice altă ţară din Europa).
Noi Denunceremo a fost înfiinţat în Bergamo, provincia din nordul Italiei considerată epicentrul primului val de coronavirus din Europa, în martie-aprilie.
Grupul a depus la procuratura din Bergamo zeci de plângeri penale în ultimele luni cerând investigarea presupuselor eşecuri de gestionare a pandemiei.