Nivelul noilor cazuri detectate în Statele Unite este cel mai ridicat de la apariţia noului coronavirus, iar spitalizările cresc în mai multe focare. Îngrijorarea autorităților este cu atât mai mare cu cât se apropie ziua de 4 iulie, iar festivitățile prilejuite de Ziua Națională a Statelor Unite pot duce la mari aglomerări de oameni.
Cel puţin 52.898 de noi infecţii cu noul coronavirus au fost înregistrate în Statele Unite în 24 de ore, un nivel record de la începutul pandemiei, potrivit datelor afişate miercuri la orele 20.30 (joi, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins.
Noile contaminări ridică la circa 2,7 milioane numărul total de cazuri detectate pe teritoriul american. Numărul decese în ultimele 24 de ore se ridică la 706, bilanţul pandemiei în SUA fiind de 128.028 de morţi.
Cresc spitalizările în mai multe focare
Nivelul noilor cazuri detectate în Statele Unite este cel mai ridicat de la apariţia Sars-Cov-2, iar spitalizările cresc în mai multe focare ca Houston (Texas) şi Phoenix (Arizona).
Miercuri, statul Texas şi-a bătut recordul cotidian şi a raportat 8.076 de noi cazuri de COVID-19, cu aproape 1.000 în plus faţă de ziua precedentă.
Din cauza creşterii numărului de contaminări, unele state americane au fost nevoite să ia o pauză în ridicarea măsurilor de restricţie.
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a decis miercuri să interzică orice servire a mesei în spaţii închise la Los Angeles şi în alte 18 comitate ale statului lovite puternic de pandemie.
„Aceste 19 comitate reprezintă mai mult de 70% din populaţia Californiei”, care numără în total 40 de milioane de locuitori, a declarat el într-o videoconferinţă de presă.
Sunt vizate regiunea oraşului Los Angeles şi cea mai mare parte a Californiei de sud şi de centru, precum şi zonele unde se află Silicon Valley şi capitala Sacramento, mai la nord.
Interdicții pentru cel puţin trei săptămâni
Interdicţia anunţată de guvernatorul democrat Gavin Newsom urmează să se aplice timp de „cel puţin trei săptămâni” şi se referă, de asemenea, la barurile, sălile de cinema şi muzeele care şi-au putut redeschide uşile.
Deplângând informaţiile care arată că unele magazine şi servicii ignoră regulile sanitare şi îşi pun în pericol clienţii şi angajaţii lor, guvernatorul Newsom a mai anunţat înfiinţarea unei forţe alcătuite din diverse agenţii pentru a face să înceteze nerespectarea consemnelor, ameninţând comitatele care nu răspund pozitiv la apel cu pierderea fondurilor publice.
Gavin Newsom şi-a mai exprimat îngrijorarea în legătură cu reuniunile familiale şi alte adunări publice aşteptate la sfârşitul săptămânii când se serbează Ziua Naţională a Statelor Unite.
El i-a îndemnat pe californieni să poarte mască,
teoretic devenită obligatorie în spaţiile publice din acest stat, şi să dea dovadă de cea mai mare prudenţă.
Guvernatorul le-a cerut, de asemenea, comitatelor cu risc de COVID-19, dacă nu au făcut deja acest lucru, să renunţe la tradiţionalele focuri de artificii de 4 iulie, cum a făcut oraşul Los Angeles, hotărând în plus să închidă plajele pentru a evita un aflux masiv propice contaminărilor.
În statul american California, peste 6.000 de persoane au murit din cauza COVID-19, în total fiind înregistrate circa 230.000 de cazuri de la apariţia bolii.
Guvernatorul statului Michigan, în nordul ţării, a anunţat şi el închiderea majorităţii barurilor, identificate ca fiind originea unor „recente focare”, în timp ce în Oregon (nord-vest) şi în Pennsylvania (nord-est) a devenit obligatorie purtarea măştilor în spaţiul public.