Bilanț negru în Ungaria! Cea mai mare scădere a populației pe timp de pace. Tragic ce se întâmplă

Ungaria

Sursa: Dreamstime

Dacă sunt luați în calcul doar anii de pace, Ungaria a suferit anul trecut cea mai pronunţată scădere a populaţiei din 1876. Astfel, vedem că pandemia de COVID-19 a provocat un impact imens asupra sănătății publice, mai ales în țările în care existau deja probleme.

Bilanț negru în Ungaria! A înregistrat cea mai pronunţată scădere a populaţiei în timp de pace

Așadar, datele preliminare oficiale arată că un total de 153.000 de persoane au decedat în Ungaria, în anul 2021. Acesta este numărul cel mai mare de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, scrie efe.com

Dintre acestea, 29.649 de persoane au murit anul trecut de coronavirus, ceea ce situează ţara central-europeană pe poziţia a patra la nivel mondial cu cea mai mare rată de mortalitate raportat la populaţie, după Peru, Bulgaria şi Bosnia, potrivit datelor de pe platformele Worldometers şi Our World in Data.

Incidenţa cazurilor de îmbolnăvire a fost sub media UE

Chiar și așa, de la începutul pandemiei, incidenţa cazurilor de îmbolnăvire a fost sub media UE iar rata de fatalitate a fost mereu foarte ridicată şi în prezent este de patru ori mai mare decât media comunitară şi a patra cea mai mare între cele 27 de state membre ale UE.

Mortalitatea ridicată în 2021 nu a fost „compensată” nici măcar prin cele 93.000 de naşteri înregistrate anul trecut, cea mai mare cifră într-un deceniu. Așadar, populaţia Ungariei a scăzut în 2021 cu 60.000 de persoane, cel mai pronunţat declin din 1876, luând în calcul doar perioadele de pace.

Această scădere a populaţiei a agravat problema demografică cronică a Ungariei, care, conform proiecţiilor, ar urma să piardă până în 2040 circa un milion de locuitori, adică 10% din populaţia actuală, de sub 10 milioane de locuitori. În acest context, experiții au punctat că mortalitatea extrem de ridicată provocată de coronavirus este o consecinţă a faptului că autorităţile nu au luat măsuri suficiente.

„Guvernul ungar nu a dorit să ia măsuri nepopulare şi i-a păsat doar de interesul său politic”, a declarat Zsombor Kunetz, medic şi expert în probleme de sănătate, pentru sursa menționată.

Trebuie menționat și că în 2021 nu au mai fost impuse perioade de carantină, nici măcar în momente în care incidenţa îmbolnăvirilor era dublă comparativ cu 2020, iar principala metodă la care s-a recurs a fost folosirea măştilor de protecţie în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun.