Biroul procurorului general al Ucrainei vine cu date de ultimă oră referitoare la bilanțul războiului care a debutat cu mai bine de două luni în urmă. Potrivit sursei citate, peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele rusești sunt în prezent în curs de investigare, notează The Guardian.

Numărul total de până acum este peste 10.257 de cazuri, anunță sursa citată. În ceea ce privește bilanțul morților, în cele două luni de război, 223 de copii au murit în Ucraina, a precizat biroul într-o actualizare de sâmbătă dimineață. Totodată, alți 633 de copii ar fi fost răniți, avertizează sursa citată.

În ciuda bilanțului sumbru deja înregistrat, numărul morților ar putea crește de la un moment la altul după ultimul anunț venit. Armata din Ucraina anunță că trupele rusești au început să arunce în aer poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană din nord-est.

Mai exact, potrivit ultimei actualizări a Statului Major General,  în zona Tsyrkuny și Ruski Tyshky, la est de Harkov, bombardamentele continuă.

Bombardamentele continuă în Ucraina

„Ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare”, anunță CNN. Pe de altă parte, sursa citată subliniază faptul că nu a putut verifica în mod independent afirmația venită din Ucraina.

Totuși, având în vedere cele întâmplate până acum, cel mai probabil mișcarea Rusiei este una reală. Amintim faptul că în ultimele două săptămâni, trupele ucrainene au recucerit o serie de sate la nord și la est de Harkov.

Acest lucru generează probleme artileriei rusești împotriva orașului, precum și amenințarea de a bloca coridoarele de aprovizionare rusești pentru forțele care luptă în Donețk și Luhansk.

Menționăm faptul că orașul Harkov este aproape de granița cu Rusia și totodată, este și unul dintre primele orașe care au fost atacate atunci când Rusia a invadat orașul.

Ce s-ar putea întâmpla după 9 mai?

Atacurile nu se opresc însă doar aici. Statul Major General a mai anunțat și că rușii au continuat să bombardeze orașul Mikolaiv din sudul țării.

Tensiunile cresc cu atât mai mult în condițiile în care ziua de 9 mai, „Ziua Victoriei” a Rusiei – care marchează victoria Moscovei asupra Germaniei naziste se apropie.

În acest sens, un semnal de alarmă a venit de la oficialii occidentali. Aceștia cred că sunt șanse mari ca președintele rus Vladimir Putin să declare în mod oficial război în acea zi. În cazul în care informația se va concretiza, acest lucru îi va permite liderului de la Moscova să mobilizeze rezervele și să intensifice asaltul rusesc, avertizează occidentalii.