2008 marchează cel mai slab an al bursei de la Bucureşti, cel puţin de cånd sunt calculaţi indicii oficiali actuali.
Valoarea de piaţă a companiilor listate la începutul anului s-a prăbuşit, practic, de la aproximativ 86 miliarde lei la 25 miliarde lei, cu trei şedinţe înainte de finalul tranzacţionării pentru anul în curs. Capitalizarea actuală a pieţei BVB este de 44,4 miliarde lei, dar din această valoare aproape jumătate este dată de valoarea băncii austriece Erste Bank. Spre comparaţie, companiile americane din componenţa indicelui S&P500 înregistrau, în 12 decembrie, o scădere a valorii de piaţă de 6,17 trilioane dolari, valoare superioară celei din precedenta piaţă de tip bear, de 5,76 trilioane dolari, din perioada 2000 – 2002. Indicii au marcat scăderi de peste 70 de procente dacă ne referim la BET şi BET-C şi de aproape 90% pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare.
Practic, scăderile au fost şi mai importante la nivel de piaţă, deoarece în coşul indicilor participă şi acţiunile Băncii Transilvania, cu preţul de la jumătatea lui septembrie, moment faţă de care principalele companii au mai pierdut 50% din valoare. Evoluţiile s-au încadrat în contextul general al pieţelor de acţiuni, care au înregistrat scăderi-record. Altădată lideră printre pieţele emergente, piaţa din Rusia a pierdut peste 70% din valoare, iar evoluţii similare avem şi în pieţele din Turcia sau India. Cu scăderi de peste 80% se pregătesc să încheie anul şi pieţele din Bulgaria şi Serbia.
Privind înapoi, la aşteptările de la începutul anului, surpriza a constat în amploarea scăderilor şi în succesiunea de evenimente care au determinat această evoluţie, multe dintre acestea fiind imposibil de anticipat la începutul anului. Starea de nervozitate din pieţele de acţiuni a atins niveluri record, aspect reflectat de valorile indicelui de volatilitate.
Spre exemplu, indicele american S&P500 a înregistrat, în ultimele 60 de sesiuni de tranzacţionare, un număr de 17 şedinţe cu o variaţie de peste cinci procente. Un asemenea număr de şedinţe cu variaţii semnificative a mai fost înregistrat pe o perioadă de 53 ani, între 1955 şi 2008, conform analiştilor de la Marketwatch. Principala problemă pentru care trebuie găsită o soluţie urgentă este lipsa de încredere în piaţa financiară, care să readucă investitorii pe bursa de la Bucureşti. Companiile romåneşti nu s-au confruntat cu problemele din plan extern, care au determinat acest trend, dar au înregistrat scăderi peste cele ale acestora. Este foarte greu să aştepţi o evaluare corectă de către piaţă a companiilor, în condiţiile în care cumpărătorii persoane juridice sunt de aproximativ 400-500 în fiecare lună, iar investorii persoane fizice, circa 8.000.