Primarul orașului Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat că, în cele două luni de război, forțele ruse au ucis de două ori mai mulți locuitori ai orașului decât au ucis naziștii în cei doi ani de ocupație, relatează The Guardian.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii au ucis 10.000 de civili în cei doi ani în care au ocupat Mariupol.
„Rușii au dublat acest număr”, a declarat Boychenko.
Rusia și-a anunțat victoria în Mariupol în 21 aprilie, chiar dacă sute de soldați și civili ucraineni s-au adăpostit în combinatul siderurgic Azovstal.
Sâmbătă, un luptător ucrainean a declarat că aproximativ 20 de femei și copii au reușit să iasă.
Peste 200 de copii au fost uciși în Ucraina
În Ucraina, ca urmare a agresiunii armate la scară largă lansate de Rusia, 219 copii au fost ucişi şi 404 răniţi, potrivit Procuraturii Generale, relatează Ukrinform.
„Până în prezent, în Ucraina au fost afectaţi 623 de copii ca urmare a agresiunii armate a Federaţiei Ruse. Începând cu dimineaţa zilei de 1 mai, numărul oficial al copiilor ucişi nu s-a schimbat. Acesta este de 219. Numărul răniţilor a crescut – acum este de 404”, se arată în declaraţia Procuraturii Generale.
Procuratura menţionează că aceste cifre nu sunt definitive.
Cel mai mare număr de copii afectaţi a fost înregistrat în regiunile Doneţk (139), Kiev (115), Harkov (95), Cernihiv (68), Herson (44), Nikolaiev (43), Lugansk (37), Zaporokia (27), Sumî (17), oraşul Kiev (16) şi regiunea Jîtomir (15).
Ca urmare a bombardamentelor zilnice ale forţelor armate ruse asupra oraşelor şi satelor ucrainene, au fost avariate 1.570 de unităţi de învăţământ, dintre care 111 au fost complet distruse.
46 de civili au părăsit zona combinatului siderurgic din Mariupol
Două grupuri de civili au părăsit sâmbătă clădirile din apropierea combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de BBC.
25 au plecat sâmbătă după-amiază, iar alte 21 după lăsarea întunericului, au precizat reprezentanții ministerului într-o postare pe Telegram.
Conform acestora, civililor le-au fost asigurate hrana, cazarea și asistența medicală.
BBC anunță că nu a reușit să confirme această informație din surse independente.
Primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat că aproximativ 1.000 de civili au rămas la uzina siderurgică, iar unii dintre ei se află „la granița dintre viață și moarte”
Misiunea de evacuare din Mariupol continuă
Potrivit autorităţilor citate de agenţia locală de presă Ukrinform, aproximativ 1.000 de civili şi soldaţi ucraineni se află în continuare la combinatul siderurgic Azovstal, inclusiv aproximativ 600 de răniţi.
“Mulţi lideri din lume încearcă să-i salveze pe apărătorii curajoşi ai oraşului. Facem tot posibilul pentru ca misiunea de evacuare din Mariupolsă aibă sorţi de izbândă”, a adăugat preşedintele ucrainean, care a menţionat că 340 de grăniceri luptă în oraşul-port de la Marea Azov.
Sâmbătă seara, 20 de civili, femei şi copii, au fost evacuaţi din oţelăria asediată de ruşi, a informat Sviatoslav Palamar, adjunct al comandantului Regimentului Azov, potrivit agenţiei de presă ucrainene.
Conform Kievului, Mariupolul se confruntă cu o catastrofă umanitară provocată de invazia Rusiei, pe care o acuză că a bombardat locuitorii neînarmaţi, a blocat livrarea ajutoarelor umanitare şi a deportat cetăţeni ucraineni în regiuni defavorizate ale Federaţiei Ruse.
Volodimir Zelenski, pe de alta parte, a spus că forţele ucrainene au distrus peste 1.000 de tancuri ruseşti, aproape 200 de avioane şi 2.500 de vehicule blindate de luptă ale trupelor ruse de la începutul invaziei în 24 februarie.