Un miliard de lei (aproximativ 232 de milioane de euro) s-a plătit de la buget, către beneficiarii fondurilor structurale și de coeziune, în intervalul 29 februarie-23 martie, conform informațiilor postate pe site-ul guvernului. Rămâne de văzut însă, cât va deconta din această sumă Comisia Europeană, în urma verificărilor pe care Bruxelles-ul le va face.
Astfel, în decurs de aproape o lună, au mai fost aprobate patru proiecte de transport, 11 de mediu, 50 pentru dezvoltare regională și câte unul pentru dezvoltarea resurselor umane și creșterea competitivității economice.
Spre sfârșitul lunii martie, în România se aflau în implementare circa 8.200 de proiecte finanțate din bani europeni.
Programul Operațional Regional rămâne pe primul loc în ceea ce privește suma totală plătită beneficiarilor (4,87 de miliarde de lei), fiind urmat de Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (4,44 miliarde de lei), program în cadrul căruia au fost însă întrerupte decontările cu Comisia Europeană, iar pe a treia poziție se situează Programul Operațional de Mediu (2,7 miliarde de lei).
România ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește absorbția fondurilor comunitare, situație care ne va dezavantaja în ceea ce privește negocierea viitoarelor alocări financiare, aferente perioadei 2014-2020.
Recent, Johannes Hahn, comisarul european pentru politici regionale a avertizat oficialitățile de la București că, pentru a păstra aceeași alocație financiară pentru politica de coeziune, România ar trebui să deconteze (și să i se aprobe) la Bruxelles 30 de milioane de euro pe săptămână.