Bilanț vaccinare România, 5 martie. Zeci de mii de cetățeni imunizați și vineri. Care este situația efectelor adverse

Vineri, 5 martie, Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID a venit cu un noul bilanț în privința campaniei de vaccinare, după recordul de joi. Care este situația la zi.

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV) informează că în ultimele 24 de ore au fost administrate 47.353 de doze de vaccin, dintre care 31.226 – Pfizer, 7.765 – AstraZeneca şi 8.362 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

CNCAV arată că 38.459 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a doua de ser au primit-o 8.894 de persoane, arată știrioficiale.ro.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.732.964 de doze unui număr de 1.111.910 persoane, dintre care 475.856 cu o doză, iar 636.054 – şi cu doza a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 93 de reacţii adverse, 6 de tip local şi 87 de tip general. De la începutul imunizării, s-au înregistrat 5.921 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

Numărul cazurilor de COVID-19, în creștere

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, vineri, 5 martie, au fost înregistrate 4.342 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Pe teritoriul României, au fost confirmate 820.931 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 752.234 de pacienți au fost declarați vindecați.

Începe a treia etapă de vaccinare în curând

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat că programările pentru etapa a treia a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 vor putea fi făcute în platfoma de vaccinare începând cu 15 martie, când se va deschide lista de așteptare pentru românii care vor să se vaccineze.

”Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platformă din data de 15 martie. Prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să se programeze, să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel putem estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate.

De ce am amânat această operaţionalizare a listei de aşteptare? Pentru că ne-am dorit practic să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre”, a transmis Valeriu Gheorghiță.