Primul termen pentru depunerea dosarelor in vederea preschimbarii actelor pe care trebuie sa le poarte orice sofer asupra lui se apropie cu repeziciune. Conform prevederilor Hotararii de Guvern privind modificarea si completarea art. 147 din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1996 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, aparuta in Monitorul Oficial al Romaniei din 5 octombrie 1998, toti posesorii permiselor de co
Primul termen pentru depunerea dosarelor in vederea preschimbarii actelor pe care trebuie sa le poarte orice sofer asupra lui se apropie cu repeziciune. Conform prevederilor Hotararii de Guvern privind modificarea si completarea art. 147 din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1996 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, aparuta in Monitorul Oficial al Romaniei din 5 octombrie 1998, toti posesorii permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculate obtinute anterior datei intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 778/1995 sunt obligati sa solicite preschimbarea acestora. Astfel, in perioada 1 noiembrie 1998 – 31 octombrie 1999, sunt asteptati sa solicite preschimbarea permiselor de conducere cei care s-au nascut in an par, insa fara a depasi ziua si luna nasterii. Ceilalti, – posesorii permiselor de conducere care s-au nascut in an impar – sunt obligati sa se prezinte in perioada 1 noiembrie 1999 – 31 octombrie 2000. Nici in cazul acestora nu trebuie depasita ziua si luna nasterii.
In privinta certificatelor de inmatriculare, preschimbarea se va face dupa cum urmeaza: in perioada 1 noiembrie 1998 – 31 octombrie 1999, detinatorii care au obtinut acest document in primele 10 zile ale lunilor in care au fost emise; in perioada 1 noiembrie 1999 – 31 octombrie 2000, detinatorii care au obtinut acest document in intervalul 11 – 20 din lunile in care au fost emise; iar in perioada 1 noiembrie 2000 – 31 octombrie 2001, cei care au obtinut certificatul de inmatriculare in intervalul 21 – sfarsitul lunilor in care au fost emise.
Tot in cuprinsul hotararii este precizata si sanctiunea in cazul nerespectarii termenelor prezentate mai sus. Astfel, permisul de conducere sau, dupa caz, certificatul de inmatriculare va fi retinut in vederea preschimbarii de catre organele de politie daca se constata in urma controlului efectuat in trafic ca nu s-au respectat dispozitiile legale.
Din 20 ianuarie 1999 taxele care trebuie achitate in vederea obtinerii permisului de conducere si a certificatului de inmatriculare au fost majorate. Pentru primul act trebuie platiti 100.000 lei, iar pentru al doilea 64.000 lei. Ambele taxe pot fi achitate la CEC, BCR si BRD. Daca la acestea mai adaugam si costul fotografiilor – circa 50.000 lei – dactilografiatul documentelor si xerocopiile necesare ajungem la concluzia ca cei care tebuie sa-si preschimbe actele auto vor scoate din buzunar aproximativ 250.000 lei.
Acte necesare
pentru preschimbarea permisului de conducere
:
1. Buletinul de identitate cu mentionarea codului numeric personal;
2. Permisul de conducere, cu viza sau fisa medicala;
3. Fisa tip a detinatorului permisului de conducere, dactilografiata in dreptunghiul special destinat;
4. Fotografii tip;
5. Chitanta in valoare de 100.000 achitata la orice unitate CEC sau orice filiala a BCR ori BRD;
6. Copie xeroxata a permisului de conducere;
7. Copie legalizata a actului din care rezulta schimbarea numelui (daca este cazul).
Acte necesare pentru preschimbarea certificatului de inmatriculare:
1. Buletinul de identitate;
2. Cartea de identitate a vehiculului;
3. Fisa de inmatriculare completata prin dactilografiere in casetele A si B. La rublica observatii se vor trece: codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate (in cazul persoanelor fizice);
4. Certificatul de inmatriculare si dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice in termen de valabilitate;
5. Chitanta de plata a noului imprimat, in valoare de 64.000 lei, achitata in contul APPS – RA la orice unitate CEC, la sucursalele BCR sau BRD.
Aurelian Buliga