Așadar, purtătorul de cuvânt al Guvernului a transmis noi informații de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care prezintă situaţia controalelor în centrele de asistenţă socială pentru persoane vârstnice, copii si persoane cu dizabilităţi.
Există 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri
De asemenea, Mihai Constantin, a explicat că au rămas deschise controale în Bucureşti şi Ilfov, iar organele de anchetă au deschis deja 47 de dosare penale.
„Aceste verificări sunt încheiate în proporţie de 97%, în 40 de judeţe controalele au fost încheiate, au rămas deschise Bucureşti şi Ilfov. S-au luat mai multe măsuri de suspendare, retragere a autorizaţiei sau de închidere efectivă a acestor centre şi există deja 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri”, a declarat Mihai Constantin.
627 persoane au fost relocate în urma controalelor
„Din 59.071 de persoane rezidente în centrele investigate, 627 persoane au fost relocate. (…) Din cele 51 de centre neautorizate găsite, 543 de persoane au fost relocate. 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre pentru continuarea îngrijirilor şi 184 de persoane au fost preluate de aparţinători
Mihai Constantin a spus și 110 centre au fost suspendate, potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
„Este un proces în plină desfăşurare care ne-a luat pe toţi prin surprindere şi ne-a şocat. Se iau toate măsurile care se pot lua în această clipă, fie mutarea în centre care au condiţii suficiente pentru a-i trata şi găzdui, fie internarea lor în spitale pentru acordarea de asistenţă medicală. Aşa cum a spus şi premierul, se doreşte nu doar corectarea situaţiei de fapt ci îmbunătăţirea întregului sistem”, a completat purtătorul de cuvânt.
99 de centre au fost suspendate temporar sau închise în urma controalelor
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Muncii, 99 de centre pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii au fost suspendate temporar sau închise în urma controalelor din perioada 10 – 19 iulie, iar cele mai multe dintre acestea se află în judeţul Giurgiu.
Cele mai multe astfel de centre sunt în Giurgiu, cu un număr de 21. Urmează apoi Sectorul 1 cu 11, Sector 3 şi judeţul Ilfov, cu câte 9, Sectorul 2 cu şapte, Sectorul 5 cu şase centre, Sectorul 4 şi judeţul Maramureş cu câte trei centre. Câte două centre au activitatea suspendată sau închisă în judeţele Arad, Gorj, Satu Mare, Ialomiţa, Iaşi, Constanţa. De asemenea, în judeţele Mureş, Neamţ, Vâlcea, Olt, Brăila, Călăraşi, Tulcea, Teleorman, Argeş şi Cluj.
Unele centre din judeţul Giurgiu au fost închise din cauza mizeriei şi a problemelor găsite în spaţiile de cazare. Parchetul din camere era deteriorat, uşile de intrarea în camere aveau nevoie de lucrări de întreţinere, oglinzi deteriorate, scurgerii băilor erau ruginite, tavanul prezenta infiltraţii, scurgerile băilor erau ruginite, holurile aveau nevoie de lucrări de igienizare. De asemenea, saltelele de pat erau murdare, iar husele de protecţie, neigienizate.
Alte motive pentru care activitatea acestor centre a fost închisă au fost: lipsa personalului de specialitate, personal insuficient, depăşirea capacităţii, funcţionarea fără licenţă şi autorizaţii, condiţii de găzduire necorespunzătoare.
Agenţia Naţională de Inspecţie şi Plăţi Sociale a verificat aproximativ 2.800 de servicii, în perioada 10 – 19 iulie şi a dat 111 amenzi în valoare totală de 1.356.000. Cele mai mari sancţiuni au fost acordate în judeţul Argeş – 510.000 de lei şi judeţul Ilfov – 105.000 de lei.