Peste 45.000 de persoane au decedat în urma seismelor care au lovit Turcia și Siria.

Totuși, bilanțul este așteptat să crească, în condițiile în care aproximativ 264.000 de apartamente din Turcia au fost distruse, iar mai mulți oameni sunt încă dispăruți în cel mai grav dezastru din istoria recentă a Turciei, relatează Reuters.

În jur de 39.000 de persoane au decedat în Turcia, iar peste 5.000 de decese au fost înregistrate în Siria

La 11 zile de la producerea cutremurului, trei supraviețuitori au fost scoși, vineri, 17 februarie, din dărâmături în Turcia. Bilanțul victimelor din Turcia se ridică la 39.672 de morți. În același timp, Siria a raportat peste 5.800 de morți. Bilanțul Siriei nu s-a schimbat de câteva zile.

Moschei din întreaga lume au ținut, vineri, 17 februarie, rugăciuni funerare în absență pentru persoanele decedate din Turcia și Siria, mulți dintre aceștia neputând primi ritualuri funerare complete, având în vedere enormitatea dezastrului.

În timp ce multe echipe de salvare din mai multe țări au părăsit zona cutremurului, echipele naționale au continuat și astăzi să caute printre clădirile distruse. Experții spun că cele mai multe salvări au loc în cele 24 de ore care urmează unui cutremur.

Mai sunt oameni vii sub ruine

Hakan Yasinoglu, în vârstă de 40 de ani, a fost salvat în provincia sudică Hatay. La o distanță de 278 de ore după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, bărbatul a fost găsit în viață, a anunțat Brigada de pompieri din Istanbul.

Anterior, Osman Halebiye, în vârstă de 14 ani și Mustafa Avci, în vârstă de 34 de ani, au fost salvați în orașul istoric Antakya din Turcia. Avci a fost pus în legătură video cu părinții săi, care i-au arătat copilul nou-născut.

„Îmi pierdusem complet orice speranță. Acesta este un adevărat miracol. Mi-au dat fiul înapoi. Am văzut ruina și am crezut că nimeni nu mai poate fi salvat în viață de acolo”, a declarat tatăl său.

Conflictul din Siria a complicat eforturile de ajutorare a persoanelor afectate de cutremur

Organizațiile umanitare susțin că supraviețuitorii vor avea nevoie de ajutor timp de câteva luni, ținând cont de faptul că o mare parte din infrastructura crucială a fost distrusă.

În Siria, deja zdruncinată de mai bine de un deceniu de război civil, majoritatea victimelor s-au înregistrat în nord-vestul țării, o zonă controlată de insurgenți care se află în război cu președintele Bashar al-Assad. Acest conflict a complicat eforturile de ajutorare a persoanelor afectate de cutremur.

Părțile s-au confruntat în cursul nopții pentru prima dată de la dezastru, forțele guvernamentale bombardând periferia orașului Atareb, un oraș controlat de rebeli și grav afectat de cutremur, a anunțat, vineri, 17 februarie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.