Bilanţul victimelor înregistrate în urma seismelor care au lovit Turcia şi Siria a depășit 11.200 de morţi. Echipele de salvatori încă încearcă să salveze supraviețuitorii prinși sub dărâmături, în ger, în timp ce președintele turc Recep Erdogan anunță că merge în zona cea mai afectată de cutremur.
Peste 8.000 de morți în Turcia și peste 2.600 în Siria
Așadar, oficialii și medicii au declarat că 8.574 de persoane au murit în Turcia și 2.662 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a avut loc luni, pe 6 februarie, ridicând totalul la 11.236, conform AFP.
Președintele Turciei, Recep Erdogan, s-a deplasat în zona cea mai afectată de cutremur, relatează presa din Turcia. Acesta urmează să viziteze Kahramanmaras și Hatay, precum și Pazarcik, chiar în eipcentrul cutremurului.
Mai mulți cetățeni turci și-au exprimat nemulțumirea față de aparenta lipsă de acțiune a Guvernului, unii oameni susținând că ajutoarele nu au ajuns încă la ei. O femeie a declarat pentru BBC, în Numune din Iskenderun, sudul Turciei, că cele două nepoate ale sale au rămas blocate sub dărâmături și că de o zi nu a sosit niciun ajutor.
„Unde sunt corturile, unde sunt camioanele cu mâncare?”, a întrebat un alt supraviețuitor din orașul Antakya din sudul țării, Melek, în vârstă de 64 de ani.
OMS: Amploarea pierderilor nu va fi cunoscută prea curând
Amploarea pierderilor provocate de cutremurul din Turcia nu va fi cunoscută decât peste o perioadă lungă de timp, au declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Fiecare dezastru este diferit (…) Nu vom ști cu adevărat amploarea acestor pierderi pentru o perioadă de timp. Iar lucrul important este să prevenim ca oamenii care au fost răniți sau afectați de acest lucru să nu moară și ei.”, a declarat Margaret Harris pentru Sky News.
Harris a povestit că echipa sa a văzut un copil care s-a născut sub dărâmături. „În următoarele zile se vor naște bebeluși la oameni care se adăpostesc în mașini, care se aflau în situații disperate (…) Sunt oameni care au boli cronice. Oameni care sunt diabetici și trebuie să își ia tratamentul sau oameni care au hipertensiune și stresul poate duce la un atac de cord. Așadar, toate aceste servicii de sănătate trebuie să fie furnizate cât mai repede.”, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS.