In SUA, numarul de locuri de munca a scazut anul trecut cel mai mult, din 1945 pana in prezent. Numarul negru este de 2.589.000 de slujbe, dintre care 524.000 au fost numai in ultima luna a anului. Recordul din 1945 ramane in picioare, in acel am ramanand fara slujba 2,7 milioane de americani.
De asemenea, rata somajului a atins cote cu mult peste estimarile economistilor, de 7,2% in decembrie, fiind la cea mai mare valoare din ultimii 16 ani. Analistii spera ca SUA nu vor mai vedea astfel de recorduri negre, odata ce planul de salvarea al viitorului presedinte Barrack Obama va fi pus in practica. In proiectul noii administratii sunt prevazute investitii de 775 miliarde de dolari, de pe urma carora vor fi create trei milioane de locuri de munca.
Declinul este cu atat mai accentuat cu cat in anul precedent s-au creat 1,1 milioane de locuri de munca. Desi pe final de mandat administratia Bush lasa o economie intr-o situatie dificila, trebuie luat in calcul faptul ca, in decursul celor opt ani au fost create totusi trei milioane de locuri de munca. Calculul este per total, scazandu-se pierderile. Cifra este foarte restransa, prin comparatie cu reusita democratului Bill Clinton, in al carui mandat s-au creat 22,8 milioane de locuri de munca, lasand mostenire un somaj de 4,2%.
Americanii isi pun acum speranta in nou presedinte Barrack Obama si ideile sale de relansare a economiei americane. Planul lui Obama este sprijinit si de Fed, care a redus dobanda la 0,25%, tocmai in intentia de a stimula creditarea.