La deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare a titlurilor de stat Fidelis – emise de Ministerul Finanțelor – președintele BVB, Radu Hanga, a subliniat în cadrul evenimentului că parteneriatul dintre Ministerul de Finanțe și BVB oferă o bază solidă pentru implementarea planurilor de finanțare ale statului.

2024, deosebit de performant

„2025 marchează al șaselea an de derulare a programului Fidelis”, a declarat Hanga, menționând că prima rundă a avut loc în 2015, urmată de o pauză între 2015 și 2020, după care colaborarea s-a intensificat. De atunci, peste 20 de runde de finanțare au contribuit la atragerea a peste 9 miliarde de euro – sume echilibrate între emisiuni în lei și euro.

Potrivit lui Hanga, anul 2024 a fost deosebit de performant, cu 3,3 miliarde de euro atrase, reprezentând practic o treime din totalul sumelor colectate în ultimii cinci ani.

Nu uitați de donatorii de sânge

În plus, din perspectiva responsabilității sociale, Ministerul de Finanțe a integrat în programul Fidelis tranșe speciale destinate donatorilor de sânge, rezultând în plasarea a peste 50.000 de ordine și atragerea a peste 2,5 miliarde de lei.

Această inițiativă evidențiază nu doar eficiența mecanismului de finanțare, ci și angajamentul statului de a susține proiecte cu impact social major.

Radu Hanga a subliniat importanța creșterii numărului de investitori români pe piața de capital. El a explicat că, în activitatea Bursei de Valori București, scopul principal este de a conecta companiile și statul român cu investitorii, cu accent pe atragerea unui număr cât mai mare de persoane care investesc la bursă.

Record de investitori

„Am primit cele mai multe telefoane de la prieteni după prima rundă de finanțare – a fost semnalul că am ieșit din mediul nostru obișnuit. Ne dorim să lărgim aria de acțiune ca piață financiară,” a declarat Hanga.

El a mai menționat că, împreună cu Ministerul de Finanțe, la sfârșitul anului trecut s-a înregistrat un record de 226.000 de investitori, comparativ cu minimul de 53.000 de investitori din 2020. Practic, în ultimii cinci ani, numărul de conturi deschise la bursă a crescut de aproximativ patru ori – un ritm pe care BVB intenționează să-l mențină.