Depunand juramantul la Washington, in urma cu numai doua saptamani, noul director al Misiunii USAID in Romania, Rodger Garner, a preluat gestionarea unor programe in valoare de 29 milioane de dolari.
In ultimii cativa ani, fondurile din care Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala a finantat programele sale pentru Romania s-au situat constant intr-o marja anuala de 30-35 milioane de dolari.
Din 1990, cand agentia a deschis o misiune in tara noastra, fondurile guvernului american dedicate Romaniei prin USAID au totalizat, pana in acest moment, peste 350 de milioane de dolari.
„USAID s-a angajat sa ajute Romania sa-si dezvolte o economie de piata libera, caracterizata prin drepturi de proprietate privata, concurenta si crestere economica rapida – explica Fred Kirschstein, directorul Oficiului pentru Intreprinderi Private din cadrul Misiunii USAID la Bucuresti. In perspectiva indeplinirii acestui obiectiv, speram sa putem ajuta tara dumneavoastra sa dezvolte strategii pentru sectorul privat, prin care sa se accelereze privatizarea sectorului energetic, consolidarea pietelor de capital si dezvoltarea unui mediu de afaceri prietenos.”
In plus, strategia agentiei a urmarit crearea institutiilor si mecanismelor care sa functioneze ca solutii viabile, pe termen lung. Asa au fost derulate programe care s-au finalizat, de pilda, in crearea de structuri asociative pentru intreprinzatorii privati, intemeierea unor institutii moderne pentru ocrotirea copilului sau mecanisme de comunicare intre cetateni si autoritati.
In momentul de fata, programele USAID in Romania sunt concentrate pe trei domenii considerate prioritare: dezvoltarea sectorului privat, guvernarea democratica si asistenta medicala. Printre cel mai fierbinti probleme abordate sunt cele ale agriculturii: fragmentarea terenurilor, lipsa irigatiilor, politicile care impiedica producatorii agricoli sa obtina un pret corect pentru produsele lor. Consolidarea micilor intreprinderi face obiectul unui alt program, de 16 milioane de dolari, care va aduce sectorului privat credite de 20 de milioane de dolari din terte surse si va ajuta la crearea a 70.000 de locuri de munca in urmatorii cinci ani.

Banii USAID au fost injectati in sectoarele critice ale tranzitiei

Asistenta oferita de USAID Romaniei vizeaza
segmente critice ale tranzitiei: cresterea economica sustenabila, libera initiativa privata, intarirea institutiilor si atitudinilor democratice, imbunatatirea calitatii vietii. Pana in prezent, cele peste 350 de milioane de dolari au fost dirijate catre urmatoarele domenii: privatizarea, dezvoltarea sectorului financiar, dezvoltarea sectorului privat, reforma sectorului energetic, imbunatatirea managementului si protectiei mediului inconjurator, guvernarea democratica, dezvoltarea societatii civile, descentralizarea administratiei publice si intarirea guvernarii locale, imbunatatirea natalitatii, sistemul de ocrotire a copilului.