Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a decretat șapte zile de doliu național, iar Siria a cerut ajutorul Națiunilor Unite în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 4.800 de persoane și au dărâmat clădiri în sud-estul Turciei și în nordul Siriei.

Autoritățile se tem că bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade din zorii zilei de luni, urmat de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade și de mai multe replici, va continua să crească, în timp ce salvatorii căutau supraviețuitori printre încrengăturile de metal și beton împrăștiate într-o regiune care suferă deja din cauza războiului civil de 12 ani din Siria și a crizei refugiaților.

Salvatorii au căutat în noaptea friguroasă până marți dimineață, sperând să scoată mai mulți supraviețuitori dintre dărâmături, în timp ce cei prinși în capcană strigau după ajutor de sub munții de moloz.

Orhan Tatar, un oficial din cadrul Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD), a dat numărul morților din județ la 3.381 marți dimineață, în timp ce alte 20.426 de persoane au fost rănite. Tatar a precizat că peste 5.700 de clădiri au fost, de asemenea, distruse.

În Siria, cel puțin 1.444 de persoane au fost ucise și alte aproximativ 3.500 au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății și organizației de salvare Căștile Albe.

Condițiile meteorologice de iarnă geroase și căderile de zăpadă din regiunea devastată s-au adăugat la situația dificilă a multor mii de oameni răniți și rămași fără adăpost în urma cutremurului. Clădirile prăbușite și drumurile distruse au îngreunat eforturile de a găsi supraviețuitori și de a transporta ajutoare esențiale în zonele afectate.

Activitatea seismică a continuat în regiune

Activitatea seismică a continuat să zguduie regiunea luni, inclusiv o altă zguduitură aproape la fel de puternică precum cutremurul inițial.

US Geological Survey a măsurat cutremurul inițial la 7,8 grade, la o adâncime de 18 km (11 mile). Câteva ore mai târziu, a avut loc și un cutremur cu magnitudinea de 7,6. Cea de-a doua zguduitură a făcut ca o clădire de apartamente cu mai multe etaje din orașul turc Sanliurfa să se prăbușească pe stradă într-un nor de praf, în timp ce trecătorii țipau, potrivit unei înregistrări video de la fața locului.

Imagini video dramatice difuzate de televiziunea turcă au arătat clădiri prăbușindu-se în timp real. Imaginile arată cum salvatorii scot un copil în viață dintr-o clădire distrusă. Copilul a fost apoi reunit cu părinții dezorientați pe străzile acoperite de zăpadă.

Peste 7.800 de persoane au fost salvate în 10 provincii, potrivit lui Orhan Tatar, un oficial din cadrul autorității de gestionare a dezastrelor din Turcia. Unitățile medicale aflate în dificultate s-au umplut rapid de răniți, au declarat salvatorii.

Societatea Medicală Siriano-Americană, care administrează spitale în nordul Siriei și în sudul Turciei, a afirmat într-o declarație că unitățile sale au fost „copleșite de pacienți care umpleau holurile” și a cerut de urgență „materiale de traumatologie și un răspuns de urgență cuprinzător pentru a salva vieți și a trata răniții”.

Guvernele și agențiile umanitare s-au grăbit să trimită personal, fonduri și echipamente în Turcia și Siria.

Răspuns la nivel mondial în urma cutremurului din Turcia

Iordania trimite ajutoare de urgență în Siria și Turcia la ordinul regelui Abdullah al II-lea, în timp ce Egiptul a promis ajutor umanitar urgent Turciei. De asemenea, guvernul libanez, aflat în criză de bani, trimite în Turcia primii respondenți și pompieri de la Crucea Roșie și de la Apărarea Civilă pentru a contribui la eforturile de salvare.

Uniunea Europeană a mobilizat echipe de căutare și salvare, iar sistemul de sateliți Copernicus al blocului a fost activat pentru a furniza servicii de cartografiere de urgență. Cel puțin 13 țări membre au oferit asistență. Regatul Unit și Statele Unite au declarat că sunt, de asemenea, pregătite să trimită ajutor în Siria, însă Washingtonul a exclus posibilitatea de a trata direct cu guvernul sirian.

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că își coordonează răspunsul de ajutor cu partenerii din UE și pregătește livrări de generatoare de urgență, corturi, pături și echipamente de tratare a apei.

SUA coordonează asistența imediată pentru Turcia, membră NATO, inclusiv echipe care să sprijine eforturile de căutare și salvare. În California, aproape 100 de pompieri și ingineri structurali din comitatul Los Angeles, împreună cu șase câini special antrenați, au fost trimiși în Turcia pentru a ajuta la eforturile de salvare.

Echipe de salvare rusești de la Ministerul pentru Situații de Urgență se pregătesc să zboare în Siria, unde armata rusă desfășurată în această țară a trimis deja 10 unități formate din 300 de persoane pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor și la căutarea de supraviețuitori. Armata rusă a înființat puncte pentru a distribui asistență umanitară. De asemenea, Rusia a oferit ajutor Turciei, care a fost acceptat, scrie Al Jazeera.