Perioada Sărbătorilor este una foarte aglomerată în aeroporturile româneşti, atât pe cursele dus, dar şi pe cele întors. Acum, numeroşi români stabiliţi în străinătate vin în ţară pe perioada concediului şi mulţi turişti pleacă în vacanţă în alte ţări, motiv pentru care avioanele sunt aproape pline şi preţurile pe măsură.

Celor care nu au apucat să-şi rezerve bilete din timp pentru intervalul dintre sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie, le va fi foarte greu să găsească bilete pe ultima sută de metri. Iar cei care vor găsi, le vor achiziţiona la preţuri foarte piperate.

Biletele pe cursele low-cost ajung la preţuri apropiate de cele ale curselor de linie, iar acestea din urmă urcă la tarife de lux. „Pentru călătorii efectuate acum, în preajma Sărbătorilor, cu greu se mai găsesc locuri pe rutele cele mai solicitate, atât la low-cost, cât şi la cursele de linie, tarifele fiind de multe ori similare”, a precizat, pentru capital.ro, Daniel Truică, managing director la Vola.ro.

Cursele care fac relaţia cu Italia şi Spania sunt cele mai pline0-44660-tarom.jpg

Cele mai aglomerate curse rămân cele care fac legătura între Italia şi Spania, ţări în care există comunităţi însemnate de români. Operatorii aerieni au mai menţionat şi cursele pe relaţia cu Paris, Londra şi Bruxelles. Reprezentanţii Tarom au mai amintit şi cursele de Dubai, Olanda, Israel şi Austria.

„La începutul acestei perioade, mai aglomerate sunt zborurile către România, iar după Revelion sunt mai aglomerate zborurile cu plecare din ţară, a declarat, pentru captial.ro, Luana Roth, specialist PR la Tarom.

0-44661-wizzair.jpgVânătoarea ofertelor promoţionale

Cât despre tarife, este evident că pasagerii nu mai pot obţine tarife la fel de bune ca acelea pe care le găseau dacă ar fi căutat cu o lună în urmă. „Ofertele din ultimul moment sunt mai scumpe pentru că noi îi răsplătim pe cei care fac rezervările din timp. Mai există câteva locuri libere, însă vor fi mai scumpe”, a explicat, pentru capital.ro, Natasa Kazmer, directorul de PR al Wizz Air.

Tocmai acestor pasageri, care nu au apucat să-şi rezerve bilete din timp, li se adresează un nou serviciu lansat pe Vola.ro cu oferte promoţionale. „Clienţii noştri pot căuta oferte de Revelion, cu plecări pe 28, 29, 30 decembrie şi retur pe 2, 3, 4 ianuarie, specificând oraşul de plecare (Bucuresti, Cluj etc), iar sistemul va returna cele mai mici tarife găsite de alţi călători în perioada Revelionului către diferite oraşe europene”, a explicat Daniel Truică.

De asemenea, călătorii care nu găsesc bilete sau le găsesc prea scumpe, pot încerca, în măsura posibilităţilor, să aibă flexibilitate în alegerea datelor de călătorie, în unele cazuri pot fi diferenţe mari între o zi sau alta, la tarife sau la o cursă de dimineaţă, faţă de una de seară.