Bill Clinton a fost infectat cu COVID-19. Fostul președinte american are simptome ușoare
Fostul președinte american Bill Clinton a anunțat miercuri, 30 noiembrie, că a fost testat pozitiv pentru Covid-19 și că are simptome ușoare.
„Sunt recunoscător că am fost vaccinat, ceea ce a menținut cazul meu la un nivel moderat, și îi îndemn pe toți să facă același lucru, mai ales pe măsură ce intrăm în lunile de iarnă”, se arat[ într-un mesaj publicat de către Bill Clinton pe contul său de Twitter.
Fostul președinte, în vârstă de 76 de ani, a adăugat că se simte „bine în general și mă țin ocupat acasă”.
Bill Clinton a fost spitalizat anul trecut pentru o infecție a tractului urinar care s-a extins în sânge. De asemenea, a suferit o operație de bypass cardiac cvadruplu în 2004 și i s-au introdus două stenturi pentru a deschide o arteră în 2010.
Cel de-al 42-lea președinte este cel mai recent membru al Clubului președinților care a fost testat pozitiv la virus. Președintele Joe Biden a contractat Covid-19 în această vară, iar președintele de atunci, Donald Trump, a fost testat pozitiv în octombrie 2020. Fostul președinte Barack Obama a avut, de asemenea, un caz ușor la începutul acestui an.
Cazurile, spitalizările și decesele cauzate de Covid-19 au rămas neschimbate în SUA în ultimele săptămâni, deși impactul virusului nu a dispărut: în medie, peste 300 de americani mor și 3.400 de persoane sunt spitalizate în fiecare zi din cauza Covid-19, potrivit datelor de la Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor.
Potrivit CDC, doar 12% dintre persoanele eligibile din SUA au primit vaccinul de rapel Covid-19 actualizat, iar aproximativ 1 din 5 persoane din întreaga țară rămân complet nevaccinate, scrie CNN Politics.
Subvariantele Omicron domină în SUA
Subvariantele Omicron BQ au ajuns să domine în SUA pe măsură ce oamenii s-au adunat și au călătorit cu ocazia sărbătorii de Ziua Recunoștinței, expunând persoanele cu un sistem imunitar compromis la un risc crescut.
BQ.1 și BQ.1.1.1 sunt cauza a 57% din noile infecții din SUA, potrivit datelor publicate vineri de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor. Subvarianta omicron BA.5, cândva dominantă, reprezintă acum doar o cincime din noile cazuri de Covid.
Subvariantele BQ sunt mai evazive din punct de vedere imunitar și probabil rezistente la medicamente cheie cu anticorpi, cum ar fi Evusheld și bebtelovimab, utilizate de persoanele cu un sistem imunitar compromis, potrivit National Institutes of Health. Printre aceștia se numără pacienții cu transplant de organe și cei care fac chimioterapie pentru cancer.
În prezent, nu există înlocuitori pentru aceste medicamente. Președintele Joe Biden, într-un discurs din octombrie, le-a spus persoanelor cu un sistem imunitar compromis că ar trebui să se consulte cu medicii lor și să ia măsuri de precauție suplimentare în această iarnă.
„Noile variante pot face ca unele protecții existente să devină ineficiente pentru persoanele imunocompromise. Din păcate, acest lucru înseamnă că s-ar putea să fiți la un risc special în această iarnă”, a declarat Biden, potrivit CNBC.