Bill Clinton  a fost internat de urgență

Fostul președinte american Bill Clinton, în vârstă de 78 de ani, a fost internat luni la Spitalul Universității Georgetown din Washington, acuzând febră, conform unei declarații publicate de adjunctul șefului său de cabinet, Angel Urena, pe platforma X (fosta Twitter).

„Președintele Clinton a fost internat în această după-amiază pentru teste și rămâne sub observație. Moralul său este bun, iar el este recunoscător pentru calitatea îngrijirilor medicale primite”, a anunțat Urena.

Bill Clinton, care a fost președinte al Statelor Unite între 1993 și 2001, are un istoric medical complicat, marcat de mai multe momente critice care i-au pus viața în pericol.

Probleme medicale care au marcat anii post-prezidențiali

Nu este prima dată când fostul lider mondial se confruntă cu situații medicale grave. În 2021, Clinton a fost spitalizat de urgență din cauza unei infecții urinare care a evoluat rapid în septicemie, o afecțiune potențial fatală.

Istoricul său cardiac este la fel de complex: în 2004, a fost supus unei operații majore de cvadruplu bypass coronarian, după ce medicii au descoperit blocaje severe pe patru artere. Mai târziu, în 2010, a suferit o angioplastie pentru a deschide o arteră blocată. Aceste probleme de sănătate au atras atenția asupra stilului său de viață solicitant și asupra stresului asociat carierei sale politice de succes.

O președinție de succes, dar umbrită de controverse

Bill Clinton rămâne una dintre figurile emblematice ale politicii americane. Alegerea sa ca președinte la începutul anilor ’90 a reprezentat o schimbare majoră pentru democrați, reușind să conducă două mandate consecutive într-o perioadă de creștere economică și prosperitate pentru Statele Unite. Cu toate acestea, președinția sa a fost afectată de mai multe controverse, dintre care cea mai cunoscută este legată de relația sa cu Monica Lewinsky, care a dus la inițierea procedurii de destituire (impeachment) – în final respinsă de Senat.

După încheierea mandatului prezidențial, Clinton a continuat să fie o figură proeminentă în domeniul umanitar și diplomatic. Prin intermediul fundației sale, a desfășurat numeroase inițiative caritabile și a participat la misiuni de nivel înalt. Totuși, în ultimul deceniu, prezența sa publică s-a diminuat, fiind mai mult în umbra soției sale, Hillary Clinton, fost secretar de stat și candidată la alegerile prezidențiale din 2016, pierdute în fața lui Donald Trump.

Sprijin constant pentru democrați

De-a lungul anilor, Clinton și-a menținut implicarea în viața politică a SUA. Recent, el și soția sa au declarat sprijin public pentru președintele Joe Biden și pentru vicepreședintele Kamala Harris, în contextul competiției politice cu fostul președinte Donald Trump.

În ciuda contribuțiilor sale semnificative la politica și umanitarismul mondial, trecutul lui Bill Clinton a fost adesea subiect de controverse. Un exemplu recent adus în atenția publicului este cel legat de suma de 125.000 de dolari primită de Clinton, în urmă cu 15 ani, de la Charles Kushner, socrul lui Donald Trump. Acest detaliu a reaprins dezbaterile despre relațiile complexe dintre familiile politice de elită din SUA.