O investigație jurnalistică făcută de publicațiile Politico și Die Welt arată modul în care patru ONG-uri finanțate de Bill Gates au pus la bătaie aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a controla strategia anti-Covid în întreaga lume, fără niciun control al guvernelor. Acum încep să apară tot mai multe voci care își pun întrebări legitime cu privire la echitatea și eficiența acțiunii ONG-uri împotriva pandemiei și la problema extrem de gravă a transferului puterii, dinspre guverne, către grupuri private.
Ancheta jurnalistică, bazată pe zeci de interviuri cu oficiali americani și europeni și cu specialiști în sănătate la nivel mondial, a urmărit, pas cu pas, modul prin care o mare parte din reacția internațională la pandemie a trecut de la guverne la o entitate globală, supravegheată de experți neguvernamentali.
Din America până în Europa și până în Asia, guvernele au început să-și închidă granițele în încercarea de a opri o răspândire virală care avea să cuprindă în curând lumea.
Tranziția puterii de la guverne depășite de situație, către patru ONG-uri care nu puteau fi trase la răspundere
În timp ce cele mai puternice națiuni se concentrau pe chestiuni interne, patru organizații non-guvernamentale globale au început să pună la cale planuri pentru o luptă pe viață și pe moarte împotriva unui virus care nu cunoștea granițe, scriu jurnaliștii. Dar a urmat o tranziție inevitabilă a puterii, de la guvernele depășite de situație, spre aceste patru ONG-uri, susțin jurnaliștii celor două publicații.
Beneficiind de expertiza necesară, contacte la cel mai înalt nivel în guvernele occidentale și relația strânsă cu companiile farmaceutice, cele patru organizații și-au însușit roluri pe care în mod normal le jucau guvernele, însă, fără posibilitatea de a fi trase la răspundere.
Cine sunt cele patru ONG-uri și care este legătura lor cu Bill Gates
Cele patru organizații lucraseră împreună în trecut, iar trei dintre ele aveau deja o istorie comună. Cea mai mare și mai puternică era Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lume. Ei i s-au adăugat apoi Gavi, organizația globală de vaccinare pe care Bill Gates a sprijinit-o pentru a vaccina oamenii din țările cu venituri mici, și Wellcome Trust, o fundație britanică de cercetare, care a colaborase anterior cu Fundația Gates.
Ultima pe listă a fost Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei (CEPI), grupul internațional de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor pe care Gates și Wellcome au ajutat-o să se înființeze, în 2017.
Potrivit anchetei, cele patru organizații au cheltuit aproximativ 10 miliarde de dolari pe Covid începând din 2020, o sumă similară fiind cheltuită de principala agenție din SUA însărcinată cu combaterea Covid peste hotare.
Programul nu a reușit să-și atingă obiectivele
Împreună, cele 4 ONG-uri au oferit 1,4 miliarde de dolari Organizației Mondiale a Sănătății, contribuind la crearea unei rețele de distribuire a instrumentelor anti-Covid. Programul nu a reușit să-și atingă obiectivele, subliniază Politico.
Organizațiile societății civile, active în țările mai sărace, inclusiv ”Doctors Without Borders”, și-au exprimat dezaprobarea față de ideea că grupurile din Occident, formate din experți, ar putea ajuta la luarea deciziilor de viață și de moarte pentru oamenii din națiunile mai sărace.
Aceste tensiuni s-au amplificat în momentul în care Fundația lui Bill Gates s-a opus eforturilor privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra formulei vaccinurilor, situație pe care criticii au considerat-o drept o tentativă de a proteja interesele giganților Big Pharma, și nu oamenii care trăiesc în țări mai sărace.
„Ce anume îi dă dreptul lui Bill Gates să ofere sfaturi și să consilieze guvernul SUA despre cum ar trebui să-și utilizeze resursele?” s-a întrebat Kate Elder, consilier principal în domeniul politicilor de vaccinuri în cadrul Medici fără Frontiere.
Guvernele din SUA și Europa au început apoi să sprijine masiv cele patru grupuri. În timp ce eforturile președintelui Joe Biden de a obține o finanțare suplimentară de 5 miliarde de dolari pentru combaterea virusului erau contrate în Congres, a reușit să aloce 500 de milioane de dolari pentru CEPI în propunerea de buget, adică 100 de milioane de dolari pe an timp de cinci ani.
Dar puterea politică și financiară extinsă a grupurilor din SUA și Europa le-a ajutat să direcționeze răspunsul internațional la cel mai important eveniment de sănătate al secolului, într-un moment în care guvernele au fost prinse pe picior greșit, potrivit investigației.
Banii cumpără influență, iar acesta este cel mai nociv tip de influență
Acum, există tot mai multe voci care pun sub semnul întrebării echitatea și eficiența reacției ONG-urilor la pandemie și problema extrem de gravă a transferului puterii, dinspre guverne, către grupuri private.
„Cred că ar trebui să fim profund îngrijorați”, a declarat Lawrence Gostin, profesor de la Universitatea Georgetown, specializat în dreptul sănătății publice. „Se poate spune pe șleau că banii cumpără influență, iar acesta este cel mai nociv tip de influență. Banii nu ar trebui să dicteze politica și nu ar trebui să existe un acces preferențial, pe ușa din spate”, susține el.
Gostin afirmă că o astfel de putere, chiar dacă este mânată de bune intenții și de expertiză, este complet „antidemocratică, pentru că prin definiție lipsită de transparență și opacă”.
Conexiunile OMS cu Bill Gates sau circuitul banilor și al oamenilor în natură
Deș alte zeci de organizații globale de sănătate au participat la reacția mondială împotriva Covid, investigația POLITICO și WELT s-a axat în special asupra acestor patru organizații din cauza conexiunilor dintre ele, atât Gavi, cât și CEPI au primit finanțare de la Fundația Bill & Melinda Gates, dar și pentru că au jucat un rol crucial în consilierea guvernelor și a OMS.
OMS a avut un rol important în ascensiunea ONG-urilor la putere. Toate aveau legături bine sudate cu organismul global de sănătate. Consiliile de conducere ale CEPI și Gavi au un reprezentant special desemnat al OMS. Există și o altă legătură extrem de importantă: foștii angajați OMS lucrează în prezent la Fundația Gates și la CEPI; unii dintre aceștia, cum este cazul lui Chris Wolff, directorul adjunct al parteneriatelor cu țările la Fundația Gates, ocupă funcții importante.
„Trebuie să vă gândiți că atunci când aveți de-a face cu Fundația Bill Gates, e ca și cum ați avea de-a face cu o țară importantă în ceea ce privește donațiile sale către aceste organizații globale de sănătate”, a spus un fost oficial înalt în domeniul sănătății din SUA.