Co-fondatorul Microsoft a declarat că, de la publicarea cărții sale, intitulată „Cum să evitați un dezastru climatic”, omenirea se confruntă cu vești bune și vești proaste. Vestea proastă este că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a blocat tranziția de la combustibilii fosili la energia fără carbon, în special în țările europene care susțin Ucraina, dar depind de gazul și petrolul rusesc.
Vestea bună este că, în SUA, Congresul a adoptat o legislație pentru a spori sprijinul pentru cercetarea științifică și a oferi stimulente pentru energia curată și atenuarea taxelor climatice.
Gates vorbește de un regres provocat de pandemie
Adunarea generală a ONU se pregătește să publice raportul anual, care arată că majoritatea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă convenite de țările membre, în 2015 – un „plan comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și planetă” – vor fi ratate.
„Când ne-am stabilit obiectivele, cu siguranță nu ne așteptam la ceva de genul pandemiei”, a afirmat, recent, Gates, prezent la conferința anuală Cascadia Innovation Corridor. „Dacă continuăm să finanțăm în mod corespunzător ajutorul pentru dezvoltare, ne vom întoarce unde eram înainte de pandemie și vom reconstrui de acolo. În cel mai bun caz, se poate spune că a fost un eșec de trei sau patru ani. În unele zone, chiar mai rău”, a subliniat el.
”Dacă te uiți doar la ratele de vaccinare, atunci pandemia a fost un mare regres”, a adăugat el. „Ne-am întors la nivelurile de acoperire vaccinală din 2009”, susține miliardarul.
Cred că războiul se va încheia
Bill Gates se teme că generozitatea față de nevoile Africii ar putea fi afectată de „costurile” războiului din Ucraina. El se plânge și de faptul că, în pandemie, a devenit o țintă pentru adepții teoriei conspirației.
„Au fost câteva cazuri în care m-am întâlnit cu oameni care mi-au reproșat că le implantez cipuri și asta mi se pare cam ciudat”, a comentat el.
Pe măsură ce problemele cu care se confruntă lumea sunt tot mai mari și tot mai dureroase, guvernele trebuie să decidă unde și cum să aloce bani mai mulți.
”Cu toții simțim această presiune doar dacă ne gândim la războiul din Ucraina. Vrem să cheltuim mai mulți bani pentru apărare, să se subvenționeze electricitatea, să finanțăm refugiații sau să ajutăm pe cei care trec prin criza alimentară”, a comentat Gates.
Miliardarul american, a cărui fundație cheltuiește 6,7 miliarde de dolari în domeniul medicinii publice, a dezvăluit că există o șansă de 50% ca omenirea să se confrunte cu o nouă pandemie în următorii 20 de ani.
”Pe termen lung, rămân un optimist. Cred că războiul se va încheia, iar tipul de inovație și de progres pe care le-am văzut până la pandemie în reducerea malnutriției și a numărului deceselor copiilor vor reveni. Am făcut progrese și putem să le facem din nou”, a subliniat el.
A deținut titlul de cel mai bogat om timp de 12 ani
Bill Gates avea să devină cel mai bogat om din lume pentru prima dată în 1995, cu o avere de 12,9 miliarde de dolari. A deținut acest titlu timp de 12 ani consecutivi, culminând, în anul 2007, cu o avere care ajunsese la 56 de miliarde de dolari. A fost însă detronat din prima poziție de Warren Buffet, în 2008, dar a continuat să fie cel mai bogat om din lume în anii 2009, 2014, 2015, 2016 și 2017, scrie The Guardian.