Bill Gates, co-fondator al Microsoft, a redevenit cel mai bogat om al planetei, pentru prima oară din 2007 încoace când a mai deținut acest titlu. Averea sa a ajuns la 72,7 miliarde dolari, după ce a sporit de la începutul anului cu circa 10 miliarde, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Gates, în vârstă de 57 de ani, a ajuns să îl depășească cu 550 milioane dolari pe mexicanul Carlos Slim, a cărui avere era evaluată, la ora 4 p.m. la New York, la 72,1 miliarde dolari. Prin contrast cu Gates, averea lui Slim a scăzut în acest an cu 3,1 miliarde dolari. Astfel, în mai puțin de cinci luni, Gates a recuperat întreaga diferență de 12,5 milliarde dolari pe care o avea față de Slim la începutul anului.
Averea lui Bill Gates a avansat în special datorită aprecierii puternice a acțiunilor Microsoft, cu 28%, de la finele lui 2012 până în prezent. Agregat, averea lui Gates a crescut în acest an cu 15,9%.
În cazul lui Slim, averea sa a scăzut în acest an cu 2 miliarde dolari după ce Congresul Mexican a penalizat poziția dominantă pe piață a America Movil SAB, compania de frunte a lui Slim.
“Când vorbim despre reformă într-o țară care în general e săracă, iar cineva este Numărul 1 pe lista bogaților lumii, atunci asta nu e un lucru bun”, spune managerul unei companii de administrare a activelor, din New York.
La începutul acestei luni, un grup de protestatari l-au confruntat pe Slim când a apărut la un eveniment la Librăria Publică din New York, denunțând faptul că Slim suprataxează consumatorii pentru a se îmbogății. El a respins acuzațiile.
Cascade Investment
Proiectul de lege trecut de Congresul din Mexic, a fost ulterior aprobat de președintele Enrique Pena Nieto, iar acum se află în fața legislaturii de stat. Odată parafată, legea va permite reglementatorilor să spargă companiile de telefonie cu o cotă de piață de peste 50% sau să le forțeze să își vândă din portofoliul de clienți. Ori, America Movil are în prezent o cotă de piață de 70% pe piața telefoniei mobile din Mexic și de 80% pe piața telefoniei fixe.
Averea lui Gates a beneficiat de asemenea de raliul acțiunilor din portofoliu, printre care cele ale Canadian National Railway Co și ale companiei de colectare a deșeurilor Republic Services Inc.
Cea mai mare parte a averii lui Gates este controlată prin intermediul Cascade Investment LLC, un holding prin care Gates deține acțiuni la mai mult de 12 companii listate, printre care Four Seasons și Corbis Corp. Participația lui Gates în cadrul Microsoft reprezintă mai puțin de un sfert din averea sa.