Miliardarul spune că inovarea unor soluții noi, mai bune, poate aduce un rezultat mai productiv, informează CNBC. Tot el declara, în urmă cu doi ani, că națiunile bogate ar trebui să treacă la „carnea de vită 100% sintetică” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
„Vor deveni toți indienii vegetarieni? Vor deveni toți americanii vegetarieni?”
Schimbările climatice sunt o problemă urgentă, dar nu vor fi rezolvate cerându-le tuturor să devină vegetarieni sau prin orice alte apeluri similare de reducere a consumului, a declarat Bill Gates la un eveniment care a avut loc în India.
„Vor deveni toți indienii vegetarieni? Vor deveni toți americanii vegetarieni? Nu cred că aș vrea să mă bazez pe asta”, a afirmat Gates într-o discuție cu Anant Goenka, șef la Indian Express Group, o companie media indiană.
„În mișcările climatice, puteți obține acest lucru: „Hei, am consumat prea mult” și „Hei, poate nu ar trebui să mai călătorim”, a spus Gates, vorbind la cea de-a cincea conferință Ramnath Goenka.
Sistemele alimentare din lume sunt responsabile pentru aproximativ 35 la sută din totalul gazelor cu efect de seră antropogene globale, potrivit unui studiu din 2021 publicat în revista Nature Food, iar din această proporție, 57 la sută se corelează cu alimentele de origine animală și 29 la sută cu cele de origine vegetală.
Nevoia de aer condiționat va crește pe măsură ce verile devin tot mai fierbinți
Admițând că este „o nebunie” să li se ceară consumatorilor să își reducă semnificativ nevoia de energie sau să elimine consumul de carne, nu înseamnă că Gates încurajează utilizarea excesivă a energiei, notează CNBC. Schimbările climatice creează o nevoie mai mare de energie folosită în aerul condiționat, afirmă el, iar acest lucru va continua să crească. ”Pe măsură ce India va avea temperaturi tot mai ridicate, pariez că cererea de aer condiționat va crește vertiginos”, a spus Gates.
În prezent, Statele Unite au, de departe, cel mai mare număr de aparate de aer condiționat, depășind ceea ce se cere în Europa, a mai spus Gates. Pe măsură ce vremea se încălzește, utilizarea sporită a aerului condiționat, mai ales dacă energia folosită pentru alimentarea aerului condiționat generează emisii de gaze cu efect de seră, poate crea o ”buclă de feedback pozitiv”, a avertizat Bill Gates. El spune că, din cauză că încălzirea globală se produce foarte încet, asta o face cu mult diferită de o pandemie cu răspândire rapidă.
Cum rămâne cu energia nucleară?
Gates a vorbit și despre energia nucleară pe care, în trecut a susținut-o, considerând că nu produce emisii de gaze cu efect de seră. „Ceea ce s-a întâmplat cu energia nucleară este că, spre deosebire de computere, unde prețurile au continuat să scadă, reactoarele nucleare au continuat să crească. Așa s-a ajuns la ceea ce avem astăzi, așa numita a treia generație”, a afirmat Gates.
„Depășirile, costurile au fost pur și simplu incredibile. Și apoi a venit gazul natural ieftin și a făcut-o brusc. Industria nucleară nu a inventat un design nou. De aceea, este necesar, este să pornim de la zero.”
Bill Gates susține această formă de energie deoarece funcționarea centralelor nucleare nu produce emisii de gaze cu efect de seră. În opinia lui, noile inovații în tehnologia nucleară (în care este investitor) fac energia nucleară mai sigură și mai accesibilă, iar țările din întreaga lume încep să adopte energia nucleară.