Concret, Bill Gates a avertizat cu privire la bolile care au fost date uitării din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit fondatorului Microsoft, mai multe țări se vor confrunta cu o suprapunere a sezonului de malarie cu vârful pandemiei de coronavirus.
Acesta a atras atenția că țânțarii anofeli, care transmit malaria, nu au luat o pauză și nu au plecat în vacanță. Omul de afaceri a subliniat că aceștia nu poartă mască de protecție și nici nu respectă distanțarea fizică.
Miliardarul american a ținut să aducă aminte de anul 2014, atunci când epidemia de Ebola din vestul Africii a făcut ca lumea să uite de alte afecțiuni precum malaria, tuberculoza sau SIDA.
”În 2014, în timpul epidemiei de Ebola din vestul Africii, afecțiuni endemice, precum malaria, tuberculoza sau SIDA au generat un număr mult mai mare de decese decât Ebola, pentru că epidemia a distrus, practic, sistemele locale de sănătate. Acum, medicii se tem că povestea se va repeta în contextul covid-19”, a scrie omul de afaceri pe blogul său.
Tot pe blogul său, Bill Gates a mai notat că sistemele de sănătate din lume trebuie să fie capabile să trateze atât pacienții pozitivi pentru coronavirus cât și cei care au malarie.
În România deja s-au luat măsuri în acest sens
La aeroportul din Cluj-Napoca au fost instalate capcane pentru ţânţarii exotici. Aceștia ajung în România ascunse în avioane și pot răspândi uşor mai multe boli.
Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară şi-au propus să le prindă şi să le studieze, înainte ca aceste insecte să se înmulţească.
„Este un proiect pilot, are deocamdată un scop pur de cercetare şi mai ales de a atrage atenţia autorităţilor că astfel de programe trebuie implementate.
O capcană pentru ţânţarii adulţi şi o capcană pentru ouăle de ţânţari. Ţânţarii trebuie recoltaţi în fiecare dimineaţă. Şi o dată pe săptămână este suficient pentru a evalua acest risc”, a transmis Andrei Mihalca, prof. dr. USAMV Cluj-Napoca.
Ţânţarii respectivi pot fi aduşi involuntar în avioane din orice colţ al lumii. Aceștia se pot ascunde în cală, în cabina pasagerilor sau în oricare alt compartiment al avionului. Din acest motiv, au fost montate capcane în Aeroportul din Cluj-Napoca.
„Este vorba despre două cuşti care s-au pus în spaţiu deschis aproape de sosirea aeronavelor, vor spune dacă există acest risc pe aeroportul Cluj, ce măsuri se pot lua şi probabil ar fi important ca Direcţia de Sănătate Publică să aibă în vedere pe toate aeroporturile din România aceste măsuri”, a spus David Ciceo, director Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca.
Țânțarii pot transmite diferite boli
De asemenea, medicii subliniază că pericolul cel mai mare constă în faptul că acești țânțari pot transmite multe boli.
„Malaria, febra galbenă, febra Dengue, diverse forme de encefalite, boli cu evoluţie foarte severă, şi cu potenţial mortal destul de mare. Iar venind din alte ţări, organismul nostru imunitar nu este pregătit pentru a face în niciun fel bolilor respective, sunt cu atât mai periculoşi”, a explicat Andreea Boca, medic specialist dermatologie.
Trebuie menționat că proiectul va continua şi anul viitor. În cazul în care se vor depista specii care nu provin din ţara noastră, cercetătorii vor anunţa autorităţile.