Bill Gates inovează industria nucleară. TerraPower, firma pe care miliardarul a fondat-o, anunță planuri pentru construirea unor centrale nucleare ce folosesc sodiu lichid pentru răcire, înlocuind astfel utilizarea apei.
Bill Gates construiește o centrală nucleară cu răcire pe sodiu
Chris Levesque, CEO al TerraPower, a dezvăluit pentru Financial Times că firma va solicita autorităților de reglementare americane o autorizație de construcție pentru reactorul său în această lună. Acest reactor utilizează sodiu lichid pentru răcire în loc de apă. Levesque a subliniat că „schimbă regulile jocului” atunci când se folosește sodiu lichid ca agent de răcire. El a menționat că punctul de fierbere aproape de 900°C al metalului lichid aduce economii semnificative de costuri în comparație cu apa.
Potrivit declarațiilor sale, reactoarele dezvoltate de TerraPower, sub marca Natrium, ar putea fi construite cu aproximativ jumătate din costul reactorilor standard răciți cu apă. Acestea au fost fundamentul industriei energetice nucleare încă din mijlocul secolului al XX-lea.
Compania are și activități non-nucleare
TerraPower, care a strâns aproape 1 miliard de dolari din finanțări private, a semnat în decembrie un acord cu Emirates Nuclear Energy Corporation. Asta, pentru a investiga utilizarea reactoarelor Natrium în generarea de electricitate și producția de hidrogen în Emiratele Arabe Unite.
Compania a primit promisiuni din partea guvernului american pentru a furniza până la 2 miliarde de dolari pentru finalizarea primei centrale TerraPower din Kemmerer, Wyoming.
Chris Levesque a explicat că o mare parte din lucrările de construcție inițiale sunt legate de activități non-nucleare, datorită designului inovator al reactorului Natrium. El a adăugat că TerraPower are planuri de a pune în funcțiune prima centrală în 2030.
TerraPower se numără printre zecile de companii care se află în competiție pentru dezvoltarea unei noi generații de reactoare mai mici și mai eficiente. Acestea sunt considerate esențiale de susținătorii energiei nucleare în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Acestea sunt cunoscute sub denumirea de reactoare modulare mici (SMR). În general, au o capacitate de putere de 300 MW sau mai puțin. Asta, reprezentând aproximativ o treime din capacitățile standard ale centralelor nucleare.