Glenrock, cu 2.600 de locuitori, este unul dintre cele patru orașe luate în considerare, iar oficialii locali abia așteaptă ca Gates să facă marele anunț. Dacă Glenrock va fi ales de Gates, locurile de muncă pierdute in urma inchiderii minei de cărbune ar fi recuperate. Centrala nucleară este programată să se deschidă în 2028.
„Ni s-a spus că va fi vorba de aproape de 250 de persoane”, a declarat primarul Glenrock, Bruce Roumell, pentru FOX Business, întrebat câte locuri de muncă ar putea fi generate astfel. „Au spus și că vor participa aproximativ 1.500 de persoane în faza de construcție. Este un aflux destul de bun în această zonă pentru noi”, a declarat el.
Cât de sigur e noul reactor
Siguranța rămâne o preocupare când este menționată energia nucleară, dar TerraPower insistă că de această dată lucrurile stau altfel.
Centrala folosește o tehnologie nouă, menită să funcționeze mai sigur și mai eficient decât centralele nucleare din trecut. Sodiul lichid este utilizat ca agent de răcire în locul apei și, având în vedere că are un punct de fierbere mult mai mare, nu trebuie să fie presurizat pentru a preveni vaporizarea.
Reactorul este, de asemenea, proiectat pentru a produce aproximativ o treime din cantitatea de deșeuri ca și centralele nucleare existente. În plus, va avea un sistem de stocare care generează energie în perioade de cerere redusă, ceea ce ar trebui să ofere uzinei un avantaj față de surse alternative, cum ar fi eolienele.
Totuşi, specialiştii în energie nucleară spun că reactoarele rapide pot veni cu riscuri mult mai mari comparativ cu cele convenţionale. Asta pentru că ele trebuie alimentate cu combustibil mult mai des, iar un lanţ de aprovizionare care deserveşte o astfel de unitate poate fi o ţintă atractivă pentru terorişti.
TerraPower, companie înfiinţată de Bill Gates în urmă cu 15 ani, a primit deja de anul trecut o rundă de finanţare în valoare de 80 de milioane de dolari de la departamentul energetic din SUA.