Vorbind despre opţiunile şi costurile energiei verzi, filantropul miliardar Bill Gates a precizat că hidrogenul ieftin obţinut prin metode verzi ar putea fi o „afacere uriaşă” pentru tranziţia energetică.
„Electricitatea este cu adevărat valoroasă atunci când este total fiabilă”, a explicat Gates în timpul conferinței CERAWeek.
Zero carbon net până în 2050
Conferinţa CERAWeek din acest an a petrolului şi a gazelor se concentrează din ce în ce mai mult asupra modurilor de a reducerea emisiilor pentru a atinge zero carbon net până în 2050. Astfel, cofondatorul Microsoft a evidenţiat tema dominantă a conferinţei, tehnologiile de reducere a carbonului.
Gates subliniază că, în tranziţia energetică, companiile de petrol şi gaze pot juca un rol şi pot aduce un anumit set de competenţe pentru a ajuta la reducerea emisiilor de carbon, precum colectarea carbonului şi îngroparea deşeurilor nucleare.
De asemenea, miliardarul a mai vorbit despre combaterea schimbărilor climatice şi a abordat dificultăţile de reducere a emisiilor din sectorul manufacturier. Este demn de menționat că acesta a investit aproximativ 2 miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiilor curate.
Ce plănuiește miliardarul
În cadrul interviului acordat pentru CNBC, miliardarul Bill Gates a declarat că energia nucleară va fi din nou acceptată din punct de vedere politic. Cofondatorul Microsoft a spus că această energie trebuie să aibă din nou o reputație pozitivă, subliniind că, în prezent, aceasta este asociată cu bombele atomice și cu dezastrele radioactive.
„Energia nucleară a fost de fapt mai sigură decât orice altă sursă [de energie]. Centralele de cărbune, particulele de cărbune, conductele de gaze naturale explodează. Decesele pe unitate de putere pe aceste alte abordări sunt mult mai mari”, a spus Gates, fapt la care face referire și în noua sa carte.
Miliardarul mai spune că susține energia nucleară deoarece funcționarea unor astfel de centrale nu produce emisii de gaze cu efect de seră. Trebuie menționat că Bill Gates investește în tehnologia nucleară și spune că noile inovații în acest domeniu fac energia nucleară mai sigură și mai accesibilă.
„Există o nouă generație [de energie nucleară] care rezolvă problema economică, care a fost marea problemă”, a spus el, referindu-se la faptul că centralele electrice sunt foarte scumpe de construit.