Bill Gates e de neoprit! Ce lovitură pregătește miliardarul. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta

Bill Gates

SURSA FOTO: Dreamstime

Fondul de investiții în tehnologie curată al lui Bill Gates, Breakthrough Energy Ventures, vrea să investească 20 de milioane de dolari într-un startup care produce aparate de aer condiționat în alt mod, mult mai ecologic, decât cel convențional

Aparatul de aer condiționat de la Blue Frontier folosește o soluție de sare ca desicant lichid pentru a realiza atât răcirea, cât și dezumidificarea, efectuate de agenții frigorifici din unitățile de aer condiționat convenționale, scrie CNBC.

Aerul condiționat a devenit o necestitate în ultimii ani, schimbările climatice ducând la temperaturi extreme în fiecare vară. În același timp, tehnologia convențională a aerului condiționat utilizează multă energie, contribuind din plin la schimbările climatice și va avea un efect mai mare pe măsură ce tot mai mulți oameni resimt nevoia dotării caselor cu aparate de aer condiționat pentru a face față tempraturilor ridicate.

Responsabile pentru aproape 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră

În prezent, aparatele de aer condiționat sunt responsabile pentru aproape 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit unei analize a oamenilor de știință de la Laboratorul Național de Energie Regenerabilă al Departamentului de Energie Palo Alto de la Xerox.

Este de așteptat ca aceste emisii să se înrăutățească, pe măsură ce tot mai mulți oameni își vor instala aparate de aer condiționat, în special în India, China și Indonezia, potrivit unei declarații comune NREL și Xerox PARC.

„Este un lucru bun și un lucru rău”, a declarat Jason Woods, inginer de cercetare senior NREL și coautor al noului studiu. „E bine că mai mulți oameni pot beneficia de un confort în casele lor, dar asta înseamnă  că se utilizează mult mai multă energie, iar emisiile de carbon cresc”, susține el.

Tehnologia convențională a aparatelor de aer condiționat utilizează un ciclu de compresie a vaporilor pentru a răci aerul. În acest sistem, agentul frigorific este utilizat pentru a realiza răcirea.

Există zeci de alternative care nu dăunează stratului de ozon

Clorofluorocarburile și hidroclorofluorocarburile erau agenți frigorifici uzuali ai aparatelor de aer condiționat, dar aceste substanțe chimice epuizează stratul de ozon și au fost eliminate treptat. Există câteva zeci de alternative care nu dăunează stratului de ozon, dar au încă un potențial ridicat de încălzire globală.

Dacă tehnologia convețională este considerată nocivă pentru mediu, soluția de sare poate fi un depozit de energie, care va uniformiza cererea de energie în cele mai călduroase zile de vară.

Tehnologia care va face aerul condiționat mai puțin dăunător pentru mediu

Acesta este și scopul Blue Frontier. Startup-ul finanțat de Bill Gates lucrează la o tehnologie care va face aerul condiționat mai eficient, cu mai puține produse secundare dăunătoare pentru mediu. Recent, start-up-ul a primit 20 de milioane de dolari de la fondul de investiții al lui Bill Gates, Breakthrough Energy Ventures.

Blue Frontier folosește între o treime și o cincime din cantitatea de agenți frigorifici care ar fi necesară pentru un sistem convențional. Pentru că aparatul lor este diferit de un aparat de aer condiționat convențional, poate folosi un agent frigorific cu un potențial de încălzire globală mai scăzut.

„Efectul combinat este o reducere cu 85% până la 87% a contribuției sistemului nostru la încălzirea globală”, a declarat directorul general Daniel Betts.

Totul a pornit de la lupta cu antaxul

Tehnologia a fost descoperită în eforturile de a anihila antraxul aeropurtat, care este o armă potențială de bioterorism, potrivit lui Betts. Se bazează pe desicanți lichizi – substanțe chimice cu un nivel mai scăzut de presiune a vaporilor decât apa.  Când aerul umed este trecut peste acel desicant lichid, apa este scoasă afară, dezumidificând aerul.

Unele unități de testare vor fi instalate în clădiri chiar în acest an, iar altele urmează să fie instalate în 2023. Primul produs pentru clădiri comerciale va fi disponibil în 2025.