Fumatul a dat inapoi in ultima perioada. Mai intai nu se mai difuzeaza reclame in care sa apara pachete de tigari, apoi personajele pozitive nu mai fumeaza in filmele americane, reclamele se dau numai dupa o anumita ora, se interzice fumatul in institutii, in spatii publice. Nefumatorii se bucura de lipsa fumului de tigara pe care il inhaleaza fara sa vrea, fumatorii spun ca mai multi oameni mor in accidente rutiere, iar dupa accident nu mai conteaza cum ai plamanii. In continuare, campaniile im
Fumatul a dat inapoi in ultima perioada. Mai intai nu se mai difuzeaza reclame in care sa apara pachete de tigari, apoi personajele pozitive nu mai fumeaza in filmele americane, reclamele se dau numai dupa o anumita ora, se interzice fumatul in institutii, in spatii publice. Nefumatorii se bucura de lipsa fumului de tigara pe care il inhaleaza fara sa vrea, fumatorii spun ca mai multi oameni mor in accidente rutiere, iar dupa accident nu mai conteaza cum ai plamanii. In continuare, campaniile impotriva fumatului se intetesc. Cei care pierd in afacerea asta sunt companiile producatoare, care au o piata in scadere, deoarece unii se lasa, putini se apuca de fumat.
Miliardarii Bill Gates si Michael Bloomberg anunta ca isi vor uni eforturile pentru a demara cea mai mare campanie anti-tabac, in valoare de 500 milioane dolari. Ei au fost inspaimantati de faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca fumatul va fi cauza mortii a un miliard de persoane in acest secol, o valoarea de zece ori mai mare decat cea din anul precedent. Sumele vor proveni dupa cum urmeaza: 125 milioane dolari de la fundatia Bill si Melinda Gates, suma care va fi alocata in urmatorii cinci ani, si restul de bani de la fundatia lui Bloomberg. Inca din 1999, fundatia familiei Gates a sponsorizat cu peste doua miliarde de dolari diverse campanii de prevenire a SIDA si 1,2 miliarde de dolari pentru a-i sprijini pe cei afectati de malarie.
Anuntul celor doi a fost facut intr-o conferinta de presa comuna la Times Center din New York. Bloomberg a declarat ca este „optimist, dar si realist” cu privire la proiectul comun cu fostul sef al Microsoft. „Ar fi nevoie de toti banii din lume pentru combaterea efectelor fumatului. Dar parteneriatul nostru este o dovada ca se pot strange multe resurse imotriva acestui flagel”, a precizat Bloomberg.
Sumele depasesc cu mult valoarea de 20 milioane de dolari, la cat se ridica acum campaniile anti-fumat din tarile in curs de dezvoltare, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Domeniile in care vor fi alocati banii sunt pe site-ul dedicat al lui Bloomberg, tobaccocontrolgrants.com.
Sursa: New York Times