Gates a indicat războiul din Ucraina și pandemia ca fiind principalele cauze ale agravării crizei foametei. De asemenea, miliardarul american și premierul norvegian consideră că, în prezent, trebuie să se acorde prioritate cooperării și inovației globale.
Iată ce scriu Gates și Jonas Gahr Støre în articol:
Lumea se confruntă cu multiple crize legate de energie, alimente și sănătate. Aceste amenințări sunt interconectate și necesită un răspuns unitar, acordându-se prioritate cooperării și inovației globale. Dacă locuiți în Europa, probabil că ați simțit acut criza energetică în această iarnă. Războiul brutal al Rusiei în Ucraina a lăsat aproape zece milioane de oameni fără încălzire, în timpul iernii, iar pentru alte milioane, creșterea facturilor la electricitate i-a făcut să achiziționeze tot mai greu produse de bază, scrie Le Monde.
Efectele războiului se resimt diferit în orice colț al lumii
Indiferent în ce colț al lumii vă aflați, probabil că resimțiți, în moduri diferite, efectele războiului. Furnizarea de energie se află sub presiune, prețurile alimentelor au crescut dramatic, iar inflația este tot mai mare. Toate acestea amenință sănătatea și mijloacele de trai ale oamenilor, în special pentru comunitățile mai vulnerabile.
Toate aceste crize sunt interdependente
Din cauza războiului din Ucraina, penuria globală de cereale a creat și o insecuritate alimentară acută. Numai în Africa, numărul persoanelor care se confruntă cu insecuritate alimentară este de așteptat să crească cu 32 de milioane, până la sfârșitul deceniului. Pandemia a dat înapoi anii de progres făcuți în domeniul sănătății, în cele mai sărace țări, întrerupând campaniile de imunizare a copiilor și blocând furnizarea plaselor de țânțari, care pot preveni malaria.
Deși, în ultima vreme, lumea s-a concentrat mai mult pe abordării crizei energetice, abordarea oricăreia dintre aceste provocări ignoră faptul că, de fapt, sunt interdependente. De exemplu, criza energetică a crescut costul producerii îngrășămintelor prin metodele actuale, limitând aprovizionarea cu cereale și ducând astfel la scăderea a producției alimentare.
Nicio națiune nu poate rezolva de una singură o problemă globală
Cu o producție mai mică de alimente, sănătatea oamenilor este pusă în pericol. Avem nevoie de lideri care să lucreze împreună pentru a gestiona aceste provocări. Nicio națiune nu poate rezolva de una singură o problemă globală. După cum ne-a arătat Covid-19, nicio țară nu poate lupta, singură, cu o boală infecțioasă.