Într-un discurs susţinut la un forum organizat de Fondul internaţional al ONU pentru dezvoltare agricolă, fondatorul Microsoft a făcut apel la agenţiile ONU să susţină măsuri de creştere a productivităţii agricole, inclusiv prin folosirea metodelor adesea controversate de înaltă tehnologie, cum sunt cele genetice, pentru a combate foametea.
"Când Melinda şi cu mine am lansat fundaţia, acum peste 10 ani, iniţial ne-am concentrat asupra inechităţilor în ce priveşte îngrijirea medicală pe glob. După ce am învăţat mai multe despre bolile sărăciei, am constatat că mulţi dintre cei mai săraci oameni din lume sunt mici agricultori. Concluzia era evidentă. Aceştia îşi pot ajuta familiile dacă produc mai multă hrană", a spus Gates.

Potrivit lui Gates, micii agricultori din Asia de sud şi Africa subsahariană pot ajunge să-şi dubleze sau chiar să-şi tripleze producţiile în următorii 20 de ani, "păstrând în acelaşi timp pământurile pentru generaţiile viitoare".

Impactul creşterii productivităţii "s-ar traduce prin ieşirea din sărăcie a 400 de milioane de oameni", a subliniat el.

Bill Gates a îndemnat agenţiile ONU să stabilească un "obiectiv global de productivitate" pentru micii fermieri şi să realizeze statistici privind contribuţia ţărilor, agenţiilor alimentare şi a donatorilor la îndeplinirea obiectivelor de reducere a sărăciei.

Criteriul "nr. 1" ar trebui să fie capacitatea celor care practică agricultura de subzistenţă de a cultiva suficient pentru propriile familii, a menţionat filantropul american.

Fundaţia Bill & Melinda Gates a donat în ultimii 5 ani circa 2 miliarde de dolari pentru a combate sărăcia şi foametea în Africa şi Asia, bani care au mers în mare parte pe proiecte de creştere a productivităţii agricole.
SURSA: Agerpres