Bill Gates spune adio averii sale! Cofondatorul Microsoft va renunța complet la ea. Unde vor merge banii
Miercuri, cofondatorul Microsoft și fostul cel mai bogat om din lume a dezvăluit că a făcut o donație de 20 de miliarde de dolari către organizația caritabilă a familiei sale. De asemenea, el a scris pe Twitter că intenționează în cele din urmă „să doneze practic toată averea” Fundației Bill și Melinda Gates, pe care a înființat-o împreună cu fosta sa soție în anul 2000.
Bill Gates a scris că renunțarea la averea sa îl va muta „în jos și, în cele din urmă, de pe lista celor mai bogați oameni din lume”, dar că, cu toate acestea, are „obligația” de a dărui averea sa societății „în moduri care au cel mai mare impact pentru reducerea suferinței și îmbunătățirea vieții”. Acesta a adăugat, de asemenea, că speră ca și alții în poziția sa și cu o avere similară să facă același lucru.
Potrivit Forbes, averea netă a lui Gates se ridică în prezent la 101 miliarde de dolari, iar marea majoritate a acestor bani va fi destinată sprijinirii cauzelor cele mai importante pentru el, inclusiv sănătatea globală, educația și atenuarea schimbărilor climatice.
Cum și-a clădit Bill Gates averea
Bill Gates și-a lăsat amprenta prin co-fondarea colosului software Microsoft în 1975, împreună cu prietenul său din copilărie Paul Allen, după ce a renunțat la Universitatea Harvard. Microsoft, care s-a clasat pe locul 14 în topul Fortune 500 din acest an, a fost un punct forte al tehnologiei în deceniile care au urmat. Compania este cunoscută pentru produsele sale hardware și software omniprezente, de la consola de jocuri Xbox la populara suită de aplicații de birou și la defunctul browser Internet Explorer.
Compania a dat startul boom-ului industriei IT cu mult înainte ca Apple și Google să apară pe piață. Iar când Microsoft a devenit publică în 1986, în cadrul unei oferte publice inițiale în valoare de 61 de milioane de dolari (peste 164 de milioane de dolari în dolari din 2022), Gates s-a lăudat cu o participație de 49% din companie, devenind multimilionar peste noapte.
Microsoft a continuat să crească în calitate de companie publică, la fel ca și averea lui Gates. În 1995, la vârsta de 39 de ani și cu o avere netă de 12,9 miliarde de dolari, Gates a devenit cel mai bogat om din lume, titlu pe care l-a deținut până în 2010, apoi din nou din 2013 până în 2017, când a fost depășit de fondatorul Amazon și fostul director general Jeff Bezos.
Gates, care a ocupat funcția de director general al companiei încă de la înființarea acesteia, a renunțat la această funcție în 2000. În schimb, a preluat rolul de arhitect șef de software și și-a dedicat mai mult timp intereselor sale filantropice prin intermediul Fundației Bill & Melinda Gates, pe care a cofondat-o în acel an.
În anii care au trecut de atunci, Gates și-a redus încet implicarea în Microsoft, concentrându-se în schimb pe investițiile sale. În 2020, el s-a retras din consiliul de administrație al companiei tehnologice, moment în care se pare că deținea puțin peste 1% din acțiunile Microsoft.
Celelalte investiții ale lui Gates sunt gestionate în mare parte de către biroul familiei și holdingul său, Cascade Investments, care deține participații într-o gamă variată de companii și are o valoare totală de aproape 36 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a acțiunilor lanțului hotelier de lux Four Seasons sunt deținute de Cascade, iar Gates a investit, de asemenea, în rețeaua de socializare academică ResearchGate, în compania de publicitate Branded Entertainment și în compania de proiectare a reactoarelor nucleare TerraPower.
Unde vor merge banii cofondatorului Microsoft
Gates a declarat public că cei trei copii ai săi vor primi doar o „parte infimă” din averea sa, în timp ce fundația sa va primi marea majoritate.
Averea acestuia va fi probabil direcționată către cauzele pentru care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale filantropice, inclusiv sănătatea globală, inițiativele educaționale, egalitatea de gen și atenuarea schimbărilor climatice.
O mare parte din averea sa va sprijini probabil încercările Fundației Gates de a identifica și de a eradica bolile din întreaga lume și de a ajuta la prevenirea unei posibile viitoare pandemii. Aceste inițiative s-au numărat printre cele mai de succes proiecte ale fundației. De ani de zile, Gates s-a concentrat pe eradicarea focarelor de boli, inclusiv HIV/SIDA, tuberculoza și malaria, iar activitatea sa a fost creditată cu reducerea cazurilor de poliomielită cu 99% din 1988, salvând aproximativ 18 milioane de copii de la paralizie.
Reducerea sărăciei în rândul copiilor va fi, de asemenea, un obiectiv major al averii lui Gates. Fundația Gates urmează să primească o donație de 56 de miliarde de dolari de la Warren Buffett, directorul general al Berkshire Hathaway, după moartea celebrului investitor, potrivit unui raport recent al Wall Street Journal. Oficialii fundației ar fi declarat că una dintre modalitățile propuse pentru utilizarea fondurilor ar fi aceea de a oferi unui număr mare de copii din întreaga lume mii de dolari fiecare, care ar fi păstrați într-o bancă nou creată.
De asemenea, averea lui Gates va fi probabil redirecționată către finanțarea dezvoltării de noi tehnologii de care s-a dovedit a fi deosebit de pasionat. În 2015, Gates a demarat proiectul său Breakthrough Energy, o umbrelă pentru diversele sale investiții în domeniul energiei sustenabile pentru a contribui la atenuarea schimbărilor climatice.
Printre investițiile în tehnologie ale lui Gates, gestionate de Breakthrough Energy, se numără o participație importantă într-un proiect în curs de desfășurare de captare și eliminare a carbonului, precum și un start-up care încearcă să descifreze codul energiei de fuziune nucleară, scrie Fortune.