Unul dintre cei mari susținători ai vaccinurilor anti-Covid începe să se dezică de ele. Cel puțin așa reiese din recentele declarații ale lui Bill Gates. Potrivit Fox News, co-fondatorul Microsoft, care a donat 1,75 miliarde de dolari pentru dezvoltarea vaccinului COVID-19 și lupta împotriva pandemiei, a afirmat că, deși vaccinurile disponibile în prezent previn bolile severe și decesul, nu sunt suficient de durabile și ar trebui să fie mai eficiente în prevenirea infecțiilor.
Afirmația sa i-a luat pe mulți prin surprindere, Bill Gates fiind cel care afirma până mai ieri că este„optimist și crede că toate vaccinurile se vor dovedi eficiente și sigure”, relatează Fox News.
Fondatorul Microsoft, a cărui valoare estimată de Forbes este de 135,9 miliarde de dolari, a făcut aceste comentarii într-o discuție pe Twitter cu Devi Sridhar, șeful departamentul de sănătate publică globală de la Universitatea din Edinburgh.
„Vaccinurile pe care le avem previn foarte bine forma severă a bolii și decesul, dar le lipsesc două lucruri – cheie”, a spus Gates vorbind despre momentul în care s-ar putea încheia pandemia.
„În primul rând, vaccinurile permit încă ”infecțiile descoperite”, iar eficiența lor pare a avea o durată limitată. Avem nevoie de vaccinuri care să prevină reinfectarea și să aibă o durată mai mare”, a subliniat Gates.
De ce nu mai funcționează vaccinurile
Un studiu recent al Universității din Copenhaga a constatat că răspândirea rapidă a variantei Omicron, care este acum responsabilă pentru 98,3% din cazurile noi din Statele Unite, este cauzată de capacitatea sa de a se sustrage mai bine imunității oferite de vaccinuri și de infecția anterioară.
Gates a remarcat că Omicron va pune la încercare sistemele de sănătate, deoarece devine tulpina dominantă și în alte țări din întreaga lume, dar ar putea permite oficialilor din domeniul sănătății să înceapă să trateze COVID-19 în același mod în care tratează virusurile endemice precum gripa.
COVID va putea fi tratat ca o gripă sezonieră
„Pe măsură ce țările experimentează valul lor de Omicron, sistemele de sănătate vor fi puse în dificultate. Cele mai multe cazuri severe vor fi în rândul oamenilor nevaccinați. Odată ce Omicron trece printr-o țară, restul anului ar trebui să vină cu mult mai puțin cazuri, astfel încât COVID va putea fi tratat ca o gripă sezonieră”, a afirmat Gates.
Spania și Marea Britanie ar putea face primul pas spre endemie
Fox News amintește că prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a cerut liderilor europeni să înceapă să trateze COVID-19 ca pe un virus endemic, în loc de o pandemie, menționând că oficialii spanioli vor începe în curând să trateze noul coronavirus în același mod în care fac cu gripa.
De asemenea, Nadhim Zahawi, fostul ministru britanic pentru implementarea vaccinurilor, a declarat că speră că Regatul Unit „va fi una dintre primele economii majore care să demonstreze lumii cum se trece de la pandemie la endemie”.
Endemia: ameninţare permanentă
O boală care îşi face apariţia regulat într-o regiune anume este calificată drept endemică. În cazul endemiei numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului.
Bill Gates a vorbit și în trecut despre pandemie, apreciind că, odată ce virusul va deveni endemic, „va trebui probabil să facem vaccinuri anuale împotriva COVID pentru o vreme”, așa cum se întâmplă și în cazul gripei. Totodată, COVID-19 va continua să fie o problemă pentru populația vulnerabilă, mai exact copii și bătrâni, iar restul societății va putea reveni la normalitate.