Cel mai bun lucru pe care oamenii îl pot face atunci când se confruntă cu astfel de dezastre ar fi să le anticipeze prin lucruri precum sisteme de avertizare, coduri de planificare și clădiri ridicate pe fundații rezistente. Alte dezastre, precum războiul, au, într-adevăr, cauze umane. Există și dezastre care au un declanșator natural, cum ar fi seceta, care pune populațiile în mișcare.
Ambele cărți semnate de Bill Gates iau în considerare ceea ce unii consideră a fi dezastre naturale ”create de om”. Unele dezastre – uragane, cutremure, tsunami – chiar sunt naturale, arată un comentariu The Atlantic.
Schimbările climatice și epidemiile se află undeva la jumătatea distanței
Schimbările climatice și epidemiile se află undeva la jumătatea distanței dintre aceste extreme. Ele sunt cauzate de oamenii care interacționează cu natura. Fie prin modificarea compoziției chimice a atmosferei, fie prin acțiuni care variază, de la eliminarea inadecvată a apelor uzate până la călătoriile cu avionul și activități sexuale. După cum observă Larry Brilliant, unul dintre epidemiologii care au ajutat la eradicarea variolei, „focarele sunt inevitabile, fiind partea naturală a problemei, dar pandemiile sunt opționale, reprezentând partea umană”. Iar acest lucru oferă o deschidere pentru genul de abordare tehno-optimistă pe care o are Bill Gates.
O pandemie care ar fi putut fi opțională dacă ar fi fost depistată destul din devreme – SIDA – a reprezentat una din prioritățile fundației pe care o conduce împreună cu fosta sa soție, Melinda French Gates. SIDA a ucis aproximativ 36 de milioane de oameni. Cu toate acestea, date ulterioare au arătat că se răspândea în Africa de zeci de ani. Un sistem de avertizare timpurie mai bun ar fi putut să detecteze SIDA încă din anii 50, mai degrabă decât în anii 80.
Infecțiile cu transmitere sexuală se răspândesc lent. Cele aeropurtate se răspândesc rapid, în special într-o eră a călătoriilor internaționale în masă. Detectarea timpurie este vitală și este prima de pe lista de lucruri ”de realizat” a lui Bill Gates. Printre priorități se află și ajutarea oamenilor să se protejeze, găsirea de noi tratamente și dezvoltarea vaccinurilor. Și mai propune Gates ceva: simulări! Ideea este că, așa cum militarii se antrenează pentru lupte și echipele de reacție la cutremur fac simulări, la fel a trebui să facă și cei însărcinați cu combaterea pandemiilor.
Crearea unui ”departament global de pompieri”, buni la toate
Dar cine sunt acei oameni care ar trebui să facă asta? Forțele armate și echipele de apărare civilă au responsabilități naționale. Dar agenții patogeni nu cunosc granițe, iar guvernele sunt complet dezinteresate de planuri de urgență pentru noile boli. În timp ce Covid-19 rămâne bine înrădăcinat în mintea oamenilor, Bill Gates vede o oportunitate de a corecta acest lucru.
El sugerează crearea unui ”departament global de pompieri”, format din 3.000 de experți împrăștiați în întreaga lume, recrutați pentru abilități care variază de la epidemiologie și genetică, până la modelare pe computer și diplomație. Această echipă, care ar funcționa, probabil, sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății, ar rămâne în standby permanent, gata să răspundă la orice focar detectat.
Gates propune cu titlu provizoriu ca acesta să fie numit GERM (Global Epidemic Response and Mobilization). Și estimează că GERM ar costa aproximativ un miliard de dolari pe an. În așteptarea momentului apariției pandemiei, personalul său se va implica pentru a consolida ”infrastructura anti-pandemie a lumii”, prin atragerea guvernelor în cheltuielile necesare pentru detectarea, monitorizarea și suprimarea potențialelor focare. Și în simulări.
Cu alte cuvinte, nu va mai exista gripă!
Din punct de vedere tehnologic, ”lista de cumpărături” propusă de Gates include proiectarea și acordul asupra protocoalelor pentru testarea rapidă în masă a medicamentelor care ar putea funcționa împotriva unui anumit agent patogen. Gates dorește, de asemenea, să îmbunătățească atât producția, cât și distribuția vaccinurilor.
Majoritatea vaccinurilor anti-Covid sunt sensibile la temperatură și trebuie trecute rapid de la un frigider la altul. Dar Gates recomandă cercetări pentru dezvoltarea vaccinurilor tolerante la căldură. Pentru agenții patogeni care se răspândesc prin aer, el pledează pentru o abordare de ultimă oră: spray-uri nazale.
Și are în vedere crearea de noi vaccinuri, cu spectru larg, împotriva unei palete întregi de viruși, cum ar fi gripa. Tehno-optimist cum este, el sugerează că astfel de vaccinuri universale ar putea nu doar să prevină bolile viitorului, ci să le anihileze pe cele din prezent. Cu alte cuvinte, nu va mai exista gripă!
Rămâne de văzut dacă ceva asemănător GERM se va înființa vreodată, având în vedere că atenția lumii a trecut de la criza Covid-19 la catastrofa din Ucraina. Dar dacă propunerile din cartea lui Gates stimulează și cea mai mică forțare a limitelor, așa cum sugerează el, atunci își va fi îndeplinit scopul.