Fără niciun dubiu, Bill Gates este un geniu. Cofondatorul Microsoft a renunțat la facultate la vârsta de 19 ani deoarece considera că orice casă trebuie să dețină un calculator.
Încrederea lui este evidentă atunci ne uităm la timpul și banii care au fost investiți în mod neobosit, transmite cnbc.com
Ce frică avea Bill Gates
Totuși, Bill Gates are o latură mai puțin cunoscută, una complet opusă atitudinii încrezătoare. Încă de când a început povestea Microsoft, Gates a insistat întotdeauna să aibă destui bani în bancă încă să poată ține compania pe linia de plutire cel puțin 12 luni, în cazul în care nu câștigau niciun ban.
Drept urmare, cofondatorul Microsoft acționa cu foarte multă prudență.
„A trebuit să fiu mereu atunci ca nu cumva să angajăm prea multe persoane”, a recunoscut Gates într-un interviu acordat în 2017.
„Eram mereu îngrijorat deoarece oamenii care lucrau pentru mine erau mai bătrâni și aveau copii. Mereu mă întrebam ce se va întâmpla dacă nu vom fi plătiți sau dacă nu voi avea bani pentru salarii”, a declarat Bill Gates în acel moment.
Optimistul și pesimismul pot coexista
Conform sursei menționate, optimismul și pesimismul pot coexista în orice carieră sau companie de succes. Chiar dacă sunt complet opuse, acestea reușesc să mențină totul în echilibru.
Ceea ce Gates a înțeles este că poți fi optimisc pe termen lung doar dacă ești destul de pesimist pentru a supraviețui pe termen scurt. Cea mai bună modalitate de aplicare simultană a celor două elemente este economisirea banilor precum un pesimist și investirea precum un optimist.
Economisește precum un pesimist
Matematicianul englez John Littlewood a creat „Legea Miracolelor”. Aceasta spune că, în cursul unei vieți umane, un miracol se întâmplă de aproximativ o dată pe lună.
„Cât timp nu dormim și suntem angajați în activitățile noastre de zi cu zi, timp de aproximativ opt ore în fiecare zi, vedem și auzim că lucrurile se întâmplă la o rată de una pe secundă”, spune fizicistul Freeman Dyson explains.
„Numărul total de evenimente care ni se întâmplă este de 30.000 într-o zi sau aproximativ un milion per lună. Cu câteva excepții, aceste evenimente nu sunt miracole deoarece sunt nesemnificative. Șansa unui miracol este de aproximativ unul la la un milion de evenimente. În medie, trebuie să ne așteptăm să avem parte de un miracol per lună”, explică acesta.
Investește precum un optimist
Deoarece progresul este cumulativ (nu uităm de inovațiile trecutului) iar regresul este temporar (reconstruim), sanșele sunt în favorul creșterii pe termen lung. Acesta este singurul lucru necesar, conform sursei menționate.
De exemplu, în blackjack casinourile au de obicei un avantaj de 0.5% în fața jucătorilor. Acest lucru este suficient pentru a câștiga pe termen lung. Cei mai buni dintre oamenii care numără cărți își oferă un avantaj de 2% în fața casei iar acest lucru le garantează o victorie pe termen lung. Același lucru se aplică și în cazul economiei.