Bill Gates a spus totul: Experții care încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă cuplurile sunt de părere că unul din motivele divorțului de Melinda ar putea fi ”sindromul cuibului gol”.
Este vorba despre situația în care copiii unui cuplu părăsesc căminul în care au crescut iar părinții resimt șocul.
Bill Gates a spus totul: ”Am luat decizia de a pune capăt căsătoriei”
Bill și Melinda Gates au părut întotdeauna unul dintre cele mai puternice cupluri, așa că în momentul în care au anunțat că divorțează după 27 de ani de mariaj multă lume a rămas uimită, scrie revista Time, potrivit stirileprotv.ro.
Miliardarul Bill Gates şi soţia sa, Melinda Gates, au anunţat luni într-o declaraţie comună că divorțează.
“După multă gândire şi multă muncă în relaţia noastră, am luat decizia de a pune capăt căsătoriei”, au afirmat cei doi filantropi într-o declaraţie postată pe contul de Twitter al lui Bill Gates.
Oricât de neașteptat este anunțul făcut de soții Gates, nu este ceva neobișnuit. Rata divorțurilor a scăzut în ultimii ani pe toate segmentele de vârstă, cu o singură excepție: cuplurile de peste 50 de ani.
Dacă majoritatea cuplurilor care divorțează o fac în primii ani de căsnicie, generația celor de peste 50 de ani – Melinda are 57 de ani și Bill 65 – are șanse mai mari de a divorța decât generația dinaintea lor. A apărut chiar și un termen pentru acest fenomen: divorțul gri, potrivit sursei citate.
”Într-adevăr, se întâmplă din ce în ce mai frecvent. Adică, nu numai că oamenii trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși la vârste înaintate, dar văd și mai multe oportunități. Și astfel, oamenii au devenit puțin mai pretențioși în ceea ce privește nivelul lor de fericire. Nu vor să facă compromisuri”, a spus Israel Helfand, care deține un resort pentru cuplurile aflate în pragul divorțului.
El a precizat pentru revista Time că foarte mulți clienți au vârste înaintate.
Teme pe care terapeuții le văd tot mai des
Cu toate că nimeni nu știe exact motivul divorțului dintre Bill și Melinda Gates, există anumite teme pe care terapeuții le văd tot mai des la cuplurile aflate în stadiul lor de viață.
Una este pur și simplu că oamenii își pot permite să se separe. În acel moment avansat al vieții, mai ales dacă ambii parteneri lucrează, fiecare poate fi suficient de bogat pentru putea trăi de unul singur fără probleme. Familia Gates are o avere de 130 de miliarde de dolari de împărțit și se pare că nu a existat un acord prenupțial.
”Cei fără presiuni financiare au, de fapt, mai puține constrângeri care să îi facă să stea împreună dacă ajung într-un moment în care nu mai sunt la fel de fericiți și în care devotamentul scade. Când oamenii au o mulțime de alternative, inclusiv din punct de vedere financiar, le va fi mai ușor să se despartă atunci când distanța dintre ei a crescut prea mult”, spune cercetătorul Scott Stanley, de la Universitatea din Denver.
Un alt factor pe care îl întâlnesc mulți terapeuți este așa-numitul ”sindrom al cuibului gol”, care apare atunci când copiii pleacă de acasă pentru a-și continua studiile și pentru a-și întemeia propria familie. Copiii cuplului Gates au între 18 și 25 de ani și sunt deja independenți.
Fiica lor cea mai mare, Jennifer, care s-a logodit în 2020, a notat pe rețelele de socializare pe 3 mai că perioada recentă a fost ”o perioadă dificilă pentru întreaga noastră familie” și că încearcă să ofere sprijin altor membri ai familiei.
Puține proiecte sau interese comune
În acest punct al vieții, multe cupluri ajung la concluzia că, în afară de creșterea copiiilor, au puține proiecte sau interese comune. Iar unele persoane consideră că este un moment bun să facă ceea ce își doresc cu adevărat.
”Este un moment în care reevaluează relația dintre fiecare dintre ei ca indivizi. Dacă o parte a relației este erodată, romantismul, pasiunea, aventura colectivă, atunci o mulțime de cupluri consideră acest lucru ca un moment pentru a-și încheia relația.
Și presupun că, în multe feluri, probabil au dus vieți foarte paralele. Sunt atât de ocupați și amândoi sunt inteligenți și foarte puternici în mod independent”, spune psihologul John Gottman, autor al cărții ”Cele șapte principii ale unei căsnicii fericite”.
Este cunoscut faptul că Bill Gates petrece mult timp la birou. În martie 2020 el a anunțat că se retrage din conducerea companiilor Microsoft și Berkshire Hathaway pentru a se dedica Fundației Bill & Melinda Gates, pe care a fondat-o alături de soția sa.
Cu toate acestea, cei doi au interese diferite: Bill se concentrează pe problemele legate de schimbările climatice și sănătate, în timp ce Melinda încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă femeile.
Când a împlinit 50 de ani, Melinda Gates a declarat că nu mai merge la întâlnirile despre știință și medicină ale fundației. ”Am încredere că Bill le acoperă. Voi avea mai multe întâlniri despre problemele femeilor și fetelor și despre schimbarea comportamentului cultural”, a spus ea. Melinda are, de asemenea, propria sa fundație filantropică, Pivotal Ventures, din 2015.
”Poate că asta i-a despărțit”
”Au avut curajul, precum și resursele pentru a aborda cele mai mari probleme cu care se confruntă umanitatea”, spune și psihologul Julie Gottman, soția lui John, adăugând că trebuie să fie greu să-ți dai prioritate soțului tău în fața unor chestiuni atât de importante precum sărăcia și bolile care afectează întreaga lume.
”Cum te îndepărtezi de încercarea de a rezolva acele probleme nesfârșite pentru a ne prioritiza doar pe tine și pe mine? Știi, să te adresezi liderului Indiei este puțin mai important decât să mergi la o întâlnire. Poate că asta i-a despărțit”, a adăugat ea.
Alți experți spun că declarația soților Gates oferă toate explicațiile necesare.
”Când spun că „nu mai credem că putem crește împreună ca un cuplu”, soții Gates își pot exprima lipsa de speranță că armonia, plăcerea în comunitate și intimitatea emoțională pot fi restaurate”, spune de terapeutul Daphne de Marneffe.
Ea respinge posibilitatea ca acesta să fie un divorț grăbit, ca o criză de vârstă mijlocie și sugerează că separarea și îi poate face mai fericiți.
”Se pare, cel puțin pe baza declarației lor, că au încercat cu adevărat. Când oamenii încearcă, gândesc și lucrează și tot nu pot face lucrurile mai bune, cred că acceptarea situației e importantă”, a mai adăugat ea.