În cel mai recent interviu pentru BBC, Gates a dezvăluit cât a cheltuit până acum Fundația sa caritabilă în ceea ce susține că sunt ”eforturi de a combate bolile care pot fi prevenite și de a reduce sărăcia”.

„Am dat peste 100 de miliarde de dolari”, spune el, „dar mai am mai mult de dat”.

Potrivit BBC, suma de 100 de miliarde de dolari este echivalentului unui an de vânzări de mașini Tesla.

Gates a declarat că filantropia i-a fost insuflată din timp, mama sa spunându-i adesea că „odată cu averea a venit responsabilitatea de a da mai departe”. Așa că, susține el, îi face plăcere să-și dea banii (aproximativ 60 de miliarde de dolari din averea lui au intrat până acum în Fundație).

Ce planuri ale Bill Gates cu marea sa avere

Planul era ca cifra de 100 de miliarde să fie dezvăluită în luna mai, cu ocazia aniversării de 25 de ani a Fundației. Gates a ales să o dezvăluie exclusiv pentru BBC.

Când vine vorba de stilul său de viață de zi cu zi, susține că nu a existat nicio diferență: ”Nu am făcut niciun sacrificiu personal. Nu am comandat mai puțini hamburgeri sau am văzut mai puține filme”, spune Gates.

De asemenea, își poate permite să zboare cu avionul privat și să aibă case scumpe. Miliardarul plănuiește să doneze „majoritatea” averii sale, dar susține că a discutat „mult” cu cei trei copii despre cât ar trebui să le lase.

”Vor fi săraci după ce el nu va mai fi?” a fost întrebarea ziariștilor.

„Nu vor fi! În termeni absoluți, o vor duce bine, procentual nu va fi o sumă gigantică”, mărturisește el.

Doar 15 persoane pe planetă sunt centibillionari, iar Gates este printre ele

Terminologia matematică este a doua natură pentru el. Dar, dacă ești evaluat cu o avere de 160 de miliarde de dolari, așa cum susține Bloomberg’s Billionaires Index, chiar și lăsându-le copiilor tăi un procent mic din avere, tot vor fi foarte foarte bogați. Doar 15 persoane pe planetă sunt centibillionari (cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari), conform Bloomberg.

Bill Gates, alături de surorile sale Kristi și Libby, revine cu mare plăcere în casa în care a crescut, așa cum a mărturisit celor de la BBC. Împreună, frații rememorează momente din copilărie, precum cele când luau micul dejun alături de mama lor.

În autobiografia sa, a dezvăluit pentru prima dată public că, dacă ar fi crescut astăzi, probabil ar fi fost diagnosticat cu autism. În carte el vorbește pe larg despre abilitatea de a se concentra cu mare atenție asupra subiectelor care îl interesau, natura obsesivă și lipsa conștientizării sociale. Gates spune că nu a avut un diagnostic oficial și nici nu a avut de gând să primească unul.

„Caracteristicile pozitive pentru cariera mea au fost mai bune decât deficiențele, care ar fi fost o problemă pentru mine”, spune el.

Consideră că neurodiversitatea este acum supra-reprezentată în Silicon Valley, deoarece „învățarea unui subiect în profunzime, încă de la o vârstă fragedă, poate ajuta în anumite subiecte complexe”.

Copiii ar trebui protejați de rețelele sociale

Gates a vorbit și despre miliardarii din tehnologie precum Elon Musk, Mark Zuckerberg și Jeff Bezos, și legăturile lor cu Donald Trump. Susține că motivele lor pot fi considerate cinice și explică motivul pentru care el l-a contactat pe Trump: sănătatea globală și ajutorul pentru țările sărace.

În plus, Gates spune că nu este „foarte impresionat” de modul în care guvernele sau companiile private abordează libertatea de exprimare și adevărul.

„Eu nu știu cum să tragi linia, dar sunt îngrijorat că nu gestionăm situația așa cum ar trebui.”, spune miliardarul.

De asemenea, consideră că copiii ar trebui protejați de rețelele sociale.